22 Mayıs 2007 00:00

Neyin temizliğini yapıyor?!

Adı Susurluk Raporu’na da yansıyan itirafçı Adil Timurtaş’ın, askeriyede “temizlikçi” kadrosunda çalıştığı ortaya çıktı

Paylaş

Diyarbakır Çocuk Hastanesi Özel Güvenlik Amiri olduğu ortaya çıkan itirafçı Murat İpek’ten sonra Musa Anter’in öldürülmesi başta olmak üzere birçok cinayette yer aldığı öne sürülen itirafçı Adil Timurtaş’ın da askeriyede “temizlikçi” kadrosunda çalıştığı ortaya çıktı.
Susurluk Raporu’nda da adı geçen ve katıldığı operasyonlar nedeniyle takdirname ile ödüllendirilen Adil Timurtaş ismi en son, kapatılan Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Bağcılar İlçe Başkanı Lezgin Bingöl’ün Nisan 2005 tarihinde JİTEM adına bazı kişilerce tehdit edildiği gerekçesiyle polise şikayette bulunmasıyla gündeme gelmişti.
Şikayet üzerine yakalanan Timurtaş, delil yetersizliğinden bırakıldı. Daha sonra adam öldürme suçundan bir kez daha yakalanan Timurtaş hakkındaki dosyayı tekrar ele alan savcılık, üzerinden çıkan ve Jandarma Özel Harekat Grup Komutanlığı’nda görev yaptığını belirtilen askeri kimliğin durumunu sordu. Jandarma, Timurtaş’ın 1992’de Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı’nda “temizlikçi” olarak göreve başladığını yazdı.
Komutanlığın, Timurtaş’ın 23 Haziran 1993’te “dolandırıcılık, çalıntı ve sahte plakalı araç kullanmaktan” tutuklandığını ve TSK’dan ilişiğinin kesildiğini ifade etmesine karşın Kara Kuvvetleri Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’nın, Timurtaş’ı 1998’de ‘takdirname’ ile ödüllendirdiği ortaya çıkmıştı.
Takdir belgesi
Susurluk Raporu’nda da adı geçen itirafçı Adil Timurtaş, 20 Ağustos 1999 tarihinde Diyarbakır itirafçılar koğuşundan 3. No’lu DGM’ye gönderdiği bir mektupta, suçsuz olduğunu ve devlet adına operasyonlara katıldığını yazmıştı. Söz konusu mektupla birlikte Timurtaş, mahkeme heyetine iki adet de takdir belgesi sunmuştu.
Musa Anter cinayeti, Silvan’da Mehdi Kaydu’nun öldürülmesi, Nusaybin Gazetesi ve Yeni Ülke Gazetesi Diyarbakır Bürosu’nun bombalanmasının yanı sıra 28 cinayetten sorumlu tutulan Timurtaş’ın adı, Abdulkadir Aygan tarafından verilen bilgilere göre JİTEM içerisinde uyuşturucu işine bulaşan ilk itirafçı olarak geçiyor.
Hastane itirafçıya teslim
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nin güvenliğinin de bir itirafçıya teslim edildiği ortaya çıkmıştı. Birçok faili meçhul olayda yer alan, adam öldürme, çek-senet tahsilatı gibi suçlara karışan ve TBMM “Susurluk”, “Uğur Mumcu Suikastını Araştırma” komisyonlarına da ismi yansıyan itirafçı Murat İpek, Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nin Özel Güvenlik Amiri olarak görevlendirilmişti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Medyaya duyurulur; ‘Tuhafız biz’

SONRAKİ HABER

Sorgun’da olaylar durulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...