23 Mayıs 2007 00:00

Almanya’da gündem çekilme

Alman askerlerine karşı 19 Mayıs günü gerçekleşen intihar saldırısından sonra Almanya’nın Afganistan politikası üzerine tartışmalar yeniden alevlendi. Hükümet, “Ne olursa olsun Afganistan’dan çekilmeyeceğiz” parolasını verdiler.

Paylaş

Alman askerlerine karşı 19 Mayıs günü gerçekleşen intihar saldırısından sonra Almanya’nın Afganistan politikası üzerine tartışmalar yeniden alevlendi. Hükümet, “Ne olursa olsun Afganistan’dan çekilmeyeceğiz” parolasını verdiler. Hükümeti oluşturan partilere mensup politikacılardan bazıları ise askerlerin geri çekilme opsiyonunun da düşünülmesini talep ettiler.
Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) sol kanadının temsilcileri olarak bilinen politikacılar, ordunun Afganistan’da daha uzun süre kalmasına karşı çıkmaya başladılar. Federal Meclis üyesi Hans-Peter Barthels (SPD), “Almanya politik olarak etkileyemediği gelişmelerin sorumluluğunu taşıyor. Bu nedenle ‘Sınırsız Özgürlük Operasyonu’ndan ayrılmalıyız” dedi. Partinin savunma uzmanı Jörn Tießen’de “Sınırsız Özgürlük Operasyonu’nu bir daha uzatmayacağız, SPD içinde bu yöndeki eğilim ağırlık kazanıyor” dedi. Bu tartışmanın hükümet politikası açısından ne gibi sonuçlar doğuracağı ise henüz net değil.
Pazar akşamı, üç askerin öldürülmesi ve Almanya’nın Afganistan politikasının ele alındığı ARD’nin “Sabine Christiansen” isimli tartışma programında ortaya çıkan tablo önümüzdeki süreçte tartışmanın nasıl sürdürüleceğine ilişkin fikir veriyordu.
Yaralı askerlerin Köln Askeri Havaalanına indikleri an naklen bağlanan ve görüntüleri ekrana yansıtılan programda ayrıca Kabil’de bir ARD muhabiri ile canlı bağlantı kuruldu.
Afgan halkının Alman askerlerine karşı yaklaşımı, Almanya’nın ülkeye savaş uçaklarını göndermesinden sonraki yaklaşım, intihar saldırılarına Afgan halkının nasıl baktığı, yabancı askerlere genel olarak nasıl baktığı gibi sorulara yanıt vermeye çalışan muhabir, genel olarak izleyiciler üzerinde, “Askerlerimizin orada ne işi var” demelerine yol açtı.
Anti-terör diye terör yapılıyor!
Daha sonra yapılan tartışmada baştan itibaren gergin bir havada geçti. Federal Parlamentonun yaptığı terör tanımında, “şiddetin yasal olmayan yollardan kullanılması” dendiğini hatırlatan Sol Parti Fraksiyon Başkanı Oskar Lafontaine, “Bu tanımlama Irak’ta uluslararası hukuka aykırı bir biçimde şiddet uygulayan Tony Blair ve George W. Bush içinde geçerlidir. Bunlar teröristtirler çünkü hukuka aykırı bir biçimde uyguladıkları şiddet yoluyla yüzbinlerce insan öldürüldü” dedi.
‘Terör eylemlerine karıştık’
Anti-terör adına terör estirildiğini söyleyen politikacı, bunun kabullenemez bir durum olduğunu sözlerine ekledi. Afganistan’da da benzeri bir durumun olduğunu söyleyen Lafontaine, “Bu ülkede de ABD ve müttefikleri tarafından Cenevre Sözleşmeleri sürekli çiğneniyor. Bu nedenle ve en geç savaş uçaklarını bu ülkeye göndermekle bizde bu terör eylemlerine karışır olduk” dedi.
Jung çileden çıktı...
Lafontaine’nin Afganistan’da olup bitenler üzerine söylediği bu sözler Federal Savunma Bakanı Franz Josef Jung’u çileden çıkardı. Lafontaine dönerek, “Sizin burada söyledikleriniz, hem de bu olaylardan söyledikleriniz çok absürd. Askerlerimiz orada yaptıkları karşısında bu sözleriniz çok sorumsuzdur” diye konuşan Jung sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada Lafontaine’nin söylediklerini, ülkede istikrar sağlamak ve barışı güvenceye almak için canlarını ve bedenlerini riske atan askerlerimizin terörist eylemlere karıştığı iddiasını altını çizerek geri çeviriyorum. Biz Afganistan’da işgalci olarak değil kurtarıcı olarak varız.”
Federal Meclis’in Dışişleri Komisyonu üyesi ve SPD GYK üyesi Niels Annen, bir yandan Lafontaine’i eleştirmek durumunda kalırken diğer yandan alanı da tamamen Sol Parti’ye terk etmemek için özel çaba harcadı.
Trittin’den ‘böl yönet’ önerisi
Yeşiller Partisi Fraksiyon Başkanvekili Jürgen Trittin ise konuşmasında özellikle ABD’yi eleştirdi.
ABD’nin komando eylemleri ile ISAF (Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) operasyonunun başarılı olmasını tehlikeye attığını söyleyen Trittin, “Bu tutum aynı zamanda bölgede görevlendirilen bizim Alman askerlerini ve kalkınma yardımı çalışanlarını da tehlikeye atıyor. Bu nedenle Federal Hükümet’ten müttefiklerine, ISAF’ın operasyon alanında askeri eylem yapılmamasını için girişimlerde bulunmasını bekliyoruz” dedi. Böylece Trittin, Yeşiller partisinin daha önce Balkanlarda izlediği böl parçala yönet politikasını Afganistan’da da sürdürme yanlısı olduğunu gösterdi. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
Ortadoğu uzmanından tepki
Almanya’da “Ortadoğu uzmanı“ olarak bilinen Peter Scholl-Latour, tartışmaya katılanlar arasında ne Federal Savunma Bakanı Franz Josef Jung’un nede Yeşiller Partisi Fraksiyon Başkanvekili Jürgen Trittin’in Afganistan’da olup bitenlerden bir haberleri olmadığını söyledi. Scholl-Latour, “Siz ne söylediğinizi bilmiyorsunuz. Savaşı kazanmaktan söz ediyorsunuz ama bu savaş kazanılamaz. Afganistan’da kurtarıcı olarak bulunduğunuzu söylüyorsunuz ama bu kadar aptalca bir şey olamaz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Hamas liderleri hedef tahtasında

SONRAKİ HABER

Sinemasız Mardin’de film festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...