23 Mayıs 2007 00:00

Lübnan durulmuyor

El Fetih El İslam militanları ile Lübnan ordusu arasındaki çatışmalarda üçüncü gün geride kalırken, ölenlerin sayısı 80’i aştı. Lübnan ordusu tarafından kuşatma altına alınan ve bombalanan Filistin mülteci kampı Nahr El Bared’deki 40 bin kişinin durumu ise endişe yaratıyor.

Paylaş

El Fetih El İslam militanları ile Lübnan ordusu arasındaki çatışmalarda üçüncü gün geride kalırken, ölenlerin sayısı 80’i aştı. Lübnan ordusu tarafından kuşatma altına alınan ve bombalanan Filistin mülteci kampı Nahr El Bared’deki 40 bin kişinin durumu ise endişe yaratıyor.
Kamptaki Filistinli mültecilerden 40 yaşındaki Cemal Leyla, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, “Çok savaş gördük ama hiç böyle bombardıman görmedik. Bütün bölge imha edildi... Çocukların sütü, suyu, ekmeği yok” dedi. Filistinli mülteci, “20-30 kişi için bütün kampın bombalandığını” söyleyerek, “Belki El Fetih El İslam burada, ama onları tanımıyoruz, nerede olduklarını bilmiyoruz, bizi niye bombalıyorlar” diye tepki gösterdi.
Ateşkes talebi
Bu arada BM’ye ait bir yardım konvoyu, içeride devam eden çatışmalar nedeniyle kampın dışında bekletildi.
Lübnan’da 1975-1990 iç savaşının ardından meydana gelen bu en şiddetli olaylarda, askerler ile El Fetih El İslam militanlarının çatışmasında pazar gününden bu yana 32 asker, 27 sivil ve 22 militan olmak üzere 81 kişi hayatını kaybetti. 55 asker yaralandı. Ölü sayısının 100’e yükseldiği iddiaları da var. Kamptaki kayıp sayısının açıklanandan çok daha yüksek olduğu, ancak çatışmalar devam ettiği için kesin bir rakam saptanamadığı belirtiliyor.
Bu arada çatışmanın olduğu Nahr El Bared mülteci kampından 9 kilometre uzaklıktaki Beddavi Filistin mülteci kampında, kalabalık bir grup toplanarak ateşkes talebinde bulundu. Kalabalık, ayrıca Lübnan ordusu ve hükümeti aleyhine sloganlar attı.
Beddavi kampı imamı Hazma Kassem, halkın başta militanlara karşı olduğunu, ancak yakıp yıkma politikası izlemeleri nedeniyle şimdi Lübnan ordusuna karşı olduklarını söyledi.
Lübnan’ın güneyindeki Ayn El Hilveh mülteci kampında da protesto eylemleri yapıldı.
Öte yandan soruna çözüm bulunması için Filistinli liderlerin, Beyrut’ta Sinyora ile bir araya geldiği açıklandı. Filistin Kurtuluş örgütü (FKÖ) Temsilcisi Abbas Zeki, görüşmelerin ardından durumu kontrol altına alacak önlemler konusunda anlaştıklarını belirtti. FKÖ yönetimi ise Ramallah’tan yaptığı açıklamada, Beyrut hükümetine “El Kaide’ci teröristler ile Lübnan’daki Filistinliler arasındaki farka dikkat etmesi” çağrısında bulunuyor.
Örgütün açıklamaları
Lübnan’daki El Fetih El İslam örgütünün sözcüsü Ebu Salim Taha, Beyrut’ta iki bombalı saldırıyı üstlendikleri haberini yalanladı. Hıristiyan ve Müslüman mahalleler Eşrefiye ve Verdun’da düzenlenen saldırılarla ilgileri olmadığını söyleyen sözcü, öte yandan da direnişi sürdüreceklerini kaydetti. Ebu Selim Taha, “Ordu saldırıları sürdürürse savaşçılarımız, kanlarının son damlasına kadar mücadele edecek” dedi.
Adının açıklanmasını istemeyen Lübnanlı resmi bir kaynak ise “Lübnan ordusu, diğer taraf saldırıları durdurduğu takdirde ateşkese uymaya hazırdır. Kendisine saldırılmadığı sürece ateş açmayacaktır” dedi. (DIŞ HABERLER)Suriye: Hapsettik, yine hapsederiz

Lübnan’daki son çatışmalar konusunda suçlamalara maruz kalan Suriye, Lübnan’da hükümet birlikleriyle çatışan militanların bir bölümünün, birkaç yıl önce Suriye’de, El Kaide bağlantılarından ötürü hapsedilmiş olduklarını, bu ülkeye dönmeleri halinde tekrar hapsedileceklerini açıkladı.
Suriye’nin BM daimi temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi, ülkesinin El Fetih El İslam grubuyla bağlantısı olduğu iddialarını yalanlayarak “Bu örgütün üyelerinden bazıları, El Kaide bağlantılarından ötürü Suriye’de 3-4 yıl hapis yatmışlardı. Sonra bırakıldılar ve ülkeyi terk ettiler” dedi.
Bu militanların, Filistin davası için değil El Kaide için mücadele ettiklerini belirten Büyükelçi, “Suriye’ye dönerlerse yeniden tutuklanacaklar” dedi. Büyükelçi, grubun liderlerinin çoğunun Filistinli, Ürdünlü ve Suudi Arabistanlı olduğunu, aralarında birkaç Suriyeli olabileceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bush yaz sonuna tarih verdi

SONRAKİ HABER

Hamas liderleri hedef tahtasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...