23 Mayıs 2007 00:00

Bush yaz sonuna tarih verdi

ABD Başkanı George W. Bush bu defa da, Irak’taki durumun eylül ayında iyileşebileceğini söyledi.

Paylaş

ABD Başkanı George W. Bush bu defa da, Irak’taki durumun eylül ayında iyileşebileceğini söyledi.
Bush, Reuters ajansına verdiği demeçte, geçen şubat ayında Irak’a asker takviyesiyle birlikte yürürlüğe giren yeni güvenlik planını savundu. Bush, Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’un, yaz sonunda, eylül ayında, bu planın olumlu sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerini kendisine sunacağını belirtti.
Demokrat Parti’nin, Irak’tan asker çekmeye başlanması yönündeki baskılarını reddeden Bush, kendi partisinin Kongre’deki bazı üyelerinden de “Irak’ta uygulamakta olduğu planın olumlu sonuçlarını eylül ayı itibariyle göstermeye başla, aksi halde seni yalnız bırakırız” tehdidiyle karşı karşıya.
Putin’e eleştiri
ABD Başkanı Bush, Rusya’da Vladimir Putin yönetimini de eleştirerek, Putin’in demokrasiye bağlılığından kuşkusunu dile getirdi. Bush, “Putin’e mesajım şudur: Daha iyi bir yol izleyebilirsin ve senin çıkarın Batı’dadır. Bizler de, ortaklık içerisinde birlikte çalışmalıyız” dedi.
Rusya’da hukukun üstünlüğü ilkesinin ve özgür basının yıpratılmasından kaygı duyduğunu dile getiren Bush, “Putin’in verdiği bazı kararlar hem Batı’ya hem de bana karışık sinyaller gönderiyor” diye konuştu.
Rusya’nın Batı ile önemli gerginliklerinin bulunduğunu kaydeden Bush, özellikle füze kalkanı projesi konusunda Rusya’nın Batı’dan kuşku duyduğunu, kendilerinin de bu kuşkuları gidermeye çalıştıklarını söyledi. Bush, “Ancak Rusya’nın, özellikle Avrupa ile olmak üzere, Batı’yla gerilim noktaları çok fazla. Rusya, sahip olduğu enerji kaynaklarını Batı’ya karşı kullanıyor ve çeşitli ülkelere, pazarına girmesine izin vermiyor, örneğin Polonya etine” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Castro’dan İngiliz denizaltılarına salvo

SONRAKİ HABER

Lübnan durulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...