23 Mayıs 2007 00:00

Köylülerin infazına 14 yıl sonra yargılama istemi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan ilçesinde, 14 yıl önce 2 köylüyü PKK üyesi oldukları gerekçesiyle öldüren ve haklarında soruşturma başlatılan 2 köy korucusunun “kasten adam öldürme” suçundan yargılanmasını istedi.

Paylaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan ilçesinde, 14 yıl önce 2 köylüyü PKK üyesi oldukları gerekçesiyle öldüren ve haklarında soruşturma başlatılan 2 köy korucusunun “kasten adam öldürme” suçundan yargılanmasını istedi.
Edinilen bilgiye göre, Silvan ilçesinde 14 yıl önce yaşanan olayda, yaşamını yitiren Mehmet Şafi Eruncak’ın eşi Halime Eruncak, Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na 5233 sayılı “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun”dan yararlanmak için başvurdu. Eruncak verdiği dilekçede, eşinin örgüt mensubu olmadığını, kızını görmek için gittiği komşu köyden dönerken, köy korucuları tarafından öldürüldüğünü ifade etti. Savcılık bunun üzerine Boyunlu köyü geçici köy korucularından Mehmet Latif Sever ve Ferhan Kızılkan hakkında soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan köy korucusu Mehmet Latif Sever, olay günü diğer köy korucularıyla birlikte ava çıktıkları esnada, PKK tarafından pusuya düşürüldüklerini iddia etti. Sever, çıkan çatışmada, 2 kişinin öldürüldüğünü anlattı.
‘Savunmada çelişki var’
Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında soruşturma başlatılan 2 köy korucusunun dosyası, yetkisizlik kararı verilerek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Dosyayı inceleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, korucuların, “kasten adam öldürme” suçundan yargılanması gerektiği görüşüyle görevsizlik kararı verip dosyayı Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderdi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen görevsizlik kararında, sanık köy korucusunun savunmasında ciddi ve yanlış anlaşılma ile izah edilemeyecek çelişkiler olduğu, bu çelişkinin soruşturma dosyasında giderilemediği belirtilerek, “Her iki savunmanın da aynı Cumhuriyet Savcısı tarafından alındığı dikkate alındığında bu çelişki daha da dikkat çekici olmaktadır” denildi.
‘Ava havan topuyla çıkılmaz’
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen görevsizlik kararında şu ifadelere yer verildi: “Ava gittikleri sırada terör örgütü PKK pususuna düştükleri, güvenlik görevlilerinin çatışma sonrası olay yerine geldikleri ve çatışmaya katılmadıkları şüphelilerin savunmasında belirtilmiş ise de güvenlik kuvvetleri tarafından tutulan ve geçici köy korucuları tarafından harcandığı belirtilen mühimmata ilişkin miktarlar kuşku vericidir. Düzenlenen tutanakta, Boyunlu köyü geçici köy korucularının 3 bin 60 kalaşnikof, 272 G3, 430 biksi, 1 adet lav, 3 adet 81 mm havan mermisi ile 3 adet el bombası ve 2 adet tüfek bombası kullandıkları, Onbaşılar köyü korucularının ise 490 G3, 620 kalaşnikof mermisi ile 1 adet tüfek bombası kullandıkları belirtilmiştir. Ava giden geçici köy korucularının üzerinde bu miktarda mühimmat taşımaları ve üstelik lav silahı ve havan topu ile gezmelerinin mantıklı bir açıklamasının yapılamayacağı düşünülmektedir. Bunun dışında ordu silahı niteliğinde olan lav silahı ve havan topunun geçici köy korucuları tarafından taşınmasının mümkün olmadığı düşünülmektedir.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Başer yalnız bırakılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...