23 Mayıs 2007 00:00

Basın, Korsakoff’a taraflı ve yanlış bakıyor

İstanbul Tabip Odası (İTO), Wernicke Korsakoff hastalarına verilen raporlarla ilgili çıkan haberlere ilişkin, basını duyarlı olmaya ve titiz haberler yapmaya çağırdı.

Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO), Wernicke Korsakoff hastalarına verilen raporlarla ilgili çıkan haberlere ilişkin, basını duyarlı olmaya ve titiz haberler yapmaya çağırdı.
İstanbul Tabip Odası binasında açıklama yapan İTO İnsan Hakları Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, uzun süreli açlık grevleri sonrasında ortaya çıkan Wernicke Korsakoff hastalığına ilişkin basında yer alan haber ve spekülasyonlar nedeniyle bir basın toplantısına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Wernicke Korsakoff’un Türkiye’de uzun süreli açlık grevleri ve F tipi cezaevlerine karşı sürdürülen ölüm oruçları ile gündeme geldiğine işaret eden Fincancı, basının, Wernicke Korsakoff hastalığına ve hastalara taraflı yaklaştığını ve yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi. Fincancı, hastalıkları nedeni ile infazı ertelenmiş ya da Cumhurbaşkanı tarafından affedilmiş kişilerin, sağlıklı olduklarına yönelik spekülasyanlar yapıldığını belirterek basını, söz konusu hastalara yönelik bilimsel tartışmalar yapmamakla eleştirdi.
‘İyileşti raporu verilemez’
Hastaların büyük bir kısmının halen F tipi cezaevlerinde tutulduğunu ve bir kısmının ise ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi altına alındığını belirten Fincancı, cezaevinde tutulanlara iyileşti raporu verildiğini, fakat hastalığın devam ettiğini söyledi. Hastalıktan şikayetçi 600 tutuklunun serbest bırakıldığını hatırlatan Fincancı, “Bu hastalar 6 Ocak 2005 tarihinde çıkan TCK’nın 57. maddesi nedeniyle yeniden tutuklanmaya ve ‘yüksek güvenlikli hastanelere’ konulmaya başlandı. Bu hastalık, psikiyatrik kökenli olmadığı için ruh ve sinir hastanelerinde yatırılmaları kabul edilemez” dedi.
Wernicke Korsakoff’luların tamamen iyileşmelerinin mümkün olmadığını, bu nedenle ‘iyileşti’ raporları verilmesinin sorgulanması gerektiğini vurgulayan Fincancı, basını, söz konusu hastalığa yönelik duyarlı olmaya ve titiz haberler yapmaya çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sultanbeyli Cemevi'ne AKP'den yeni dava

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...