23 Mayıs 2007 00:00

KA-TEKS köle gibi çalıştırıyor

Biz Kadirli’de tekstilde çalışan bir grup işçiyiz. Fabrikada 120 işçi çalışıyoruz. Bizler artık haksızlıklara dayanamaz duruma geldik.

Paylaş

Biz Kadirli’de tekstilde çalışan bir grup işçiyiz. Fabrikada 120 işçi çalışıyoruz. Bizler artık haksızlıklara dayanamaz duruma geldik. Sesimizi duyurmanın tek yolunun, Evrensel gazetesi olduğunu öğrendik ve buna çok sevindik. Çünkü derdimizi anlatacağımız bir gazetemiz var.
Çalıştığımız firma KA-TEKS’te çok haksızlıklar oluyor. Maaşımız asgari ücret gösteriliyor. Fakat biz asgari ücret almıyoruz. Çalışma saatlerimizin sabah saat 8’de başlayıp akşam 19 ‘da biteceğini söylüyorlar ama her zaman 22’de bitiyor. Bazen gece 3’e kadar çalışıyoruz ve eve gelene kadar 03.30 oluyor. Yemek yediğimizde, 4’te yatıp 2 saat uyuduktan sonra işe geri gidiyoruz.
Çalışanlara her türlü hakareti yapıyorlar. En büyük sorunumuz, hiç pazarımız yok. Kışın soğuktan, yazın sıcaktan çalışamıyoruz. Yemeklerimiz çok kötü; içinde kurt, cam, sinek gibi şeyler çıkıyor. Örneğin bir arkadaşımızın yemeğinden cam çıktı ve arkadaşımızın yemek borusunu yırttı. Arkadaşımız suçlu çıktı. Aldıkları işçileri, ‘deneme süresi’ diyerek 1 ile 3 ay ücretsiz çalıştırıyorlar. Mesai ücretlerimiz hep kesiliyor. Aylık ücretimize göre mesai ücretlerimizi belirliyorlar. 200 YTL maaş alıyoruz. Mesainin saati 50 YKr. Pazar günü mesai 13 YTL olarak açıklanıyor ama hep kesinti yapılıyor. İzinli olarak ayrıldığımız halde, maaşımızdan kesinti yapılıyor. Patronun akrabaları fazla ücret alıyorlar. Hiçbir sağlık güvencemiz yok. Sigortasız çalıştırılıyoruz, Maliye’den (sigortadan) gelenler olduğu zaman, bizleri fabrikanın arka tarafına saklıyorlar. Bizi çıraklığa gönderiyorlar, bir hafta gidiyorsak dört hafta gitmiyoruz ve kaydımız siliniyor, sigortasız görünüyoruz.
Kadirli’de başka bir fabrika açılacağını duyduğumuzda patron, “Biz onlarla anlaşmalıyız, oraya giderseniz sizi kesinlikle almayacaklar” diye tehdit ediyor.
KA-TEKS işçileri (Kadirli/OSMANİYE)
ÖNCEKİ HABER

Sendikam beni işten attırdı

SONRAKİ HABER

Sultanbeyli Cemevi'ne AKP'den yeni dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa