23 Mayıs 2007 00:00

Çalışanların konut sorununa çözüm önerileri

28 yıldır kamuda çalışan ve bugüne kadar uygulanan politikalarla alım gücü gittikçe düşürülmesi nedeniyle kirada oturan mühendisim.

Paylaş

28 yıldır kamuda çalışan ve bugüne kadar uygulanan politikalarla alım gücü gittikçe düşürülmesi nedeniyle kirada oturan mühendisim.
Konut sorunu son iki yıldır aşırı derecede arttı. Ulusal gelirden aldıkları pay gittikçe düşürülen tüm çalışanlar için çözüm ise her geçen gün daha da zorlaştı. Konut sorunu ile ilgili çözüm getireceğine inandığım iki önerimi hükümet yetkililerine, milletvekillerine ve sahip çıkıp desteklemeleri umuduyla çalışanların tüm sendikalarına, gazetemiz Evrensel’in okur mektupları köşesi aracılığı ile sunmak istiyorum.
Yapılacak yasal bir düzenleme ile;
1- İşçi ve memurların emekli olurken aldıkları ve genellikle konut alımı için kullandıkları emekli ikramiyesi ya da kıdem tazminatlarını, emekli olmayı beklemeden ve istemesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere, o ana kadar hak ettikleri miktarı, kredili konut alımında peşinat olarak kullanabilme olanağı sağlanmalıdır.
Böylece uzun yıllar atıl duran ve ne yazık ki gittikçe değer yitiren birikimler, toplumsal bir sorunun çözümüne katkı sağlamış olacaktır.
2 - Mevcut konutların yetersiz sayıda olmasına bağlı olarak, aşırı pahalı oluşu nedeniyle kirada oturan çalışanların kredi kullanarak almak istediği konutun kredi taksitlerini ödemesi olanaksız. Bu nedenle belirlenecek resmi kurumlardan, yeterlilik / güvenilirlik belgesi almış, konut yapı kooperatifi, konut yapım şirketleri ya da TOKİ’den konut edinmek isteyen çalışanlar için, geri ödemesi konutun teslim alındığı tarihten itibaren başlayacak şekilde konut kredisi kullandırılmalıdır.
Feyzi Seymen Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

AKP’den kuyruklu yalan

SONRAKİ HABER

Sendikam beni işten attırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...