23 Mayıs 2007 00:00

Gergin seçim öncesi halka bomba: 6 ölü

Ankara dün akşam saatlerinde, Ulus’ta en işlek alış veriş merkezlerinden biri olan Anafartalar Çarşısı önünde patlayan bomba ile sarsıldı. Otobüs durağında, iş çıkış saatinde, halkın yoğun olduğu bir sırada yaşanan patlamanın şiddeti nedeniyle Anafartalar Çarşısı’nın asma katı çökerken, 1’i Pakistan’lı 6 kişi öldü, 4’ü Pakistan’lı 80 kişi de yaralandı

Paylaş

Ankara dün akşam saatlerinde, Ulus’ta en işlek alış veriş merkezlerinden biri olan Anafartalar Çarşısı önünde patlayan bomba ile sarsıldı. Otobüs durağında, iş çıkış saatinde, halkın yoğun olduğu bir sırada yaşanan patlamanın şiddeti nedeniyle Anafartalar Çarşısı’nın asma katı çökerken, 1’i Pakistan’lı 6 kişi öldü, 4’ü Pakistan’lı 80 kişi de yaralandı.
Ulus’taki Anafartalar Çarşısı önündeki patlama çarşıda büyük hasara yol açarken, ceset parçaları, çevreye dağıldı. Patlamanın ardından polis, olay yerinin çevresini güvenlik şeritleri ile kapattı. Patlamanın otobüs duraklarının olduğu bölgede meydana geldiği açıklandı. Çarşının giriş bölümünün çöktüğü patlama sonrası ambulanslar, kurtarma ekipleri, itfaiye ekipleri olay yerine geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin olayın hemen ardından gelerek, incelemelerde bulundu.
İçişleri Bakanı Osman Güneş ile eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Poyraz ile beraberindeki Cumhuriyet Savcıları olay yerine gelerek inceleme yaptılar. Patlama bölgesine gelenler arasında yer alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, olayı “acı bir olay” olarak nitelendirdi. Baykal, bu yöntemlerle Türkiye’nin yıldırılamayacağını belirterek, “teröre karşı güçlü bir dayanışma göstermek gerektiğini” söyledi. Baykal, “siyasi, güçlü bir anlayışın ortaya konmasını” isteyerek, “terörle anlaşma, işbirliği, uzlaşma olmaz” dedi.
Erdoğan olay yerinde
Başbakan Erdoğan ise olay yerine saat 20.30’da geldi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte olay yerinde incelemede bulunduktan sonra açıklama yapan Başbakan Erdoğan, olayın terörün nerede, kimi, ne zaman ve nasıl vuracağının belli olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Patlamada, biri Pakistan uyruklu olmak üzere 5 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 4’ü Pakistanlı uyruklu 60’ı aşkın kişinin yaralandığını açıklayan Erdoğan, olayı gerçekleştiren örgütün adının sorulması üzerine de “Şu an için bir şey söylemek kolay değil” yanıtını verdi. Başbakan’ın açıklamasının ardından son gelen habere göre, ölü sayısı 6’ya yükseldi. Patlamanın ardından yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldılar. Yaralılardan 32’si SSK Dışkapı, 7’si Ankara, 4’ü İbni Sina, 5’i Hacettepe, 15’i Numune Hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan Serkan Ardınç, Süleyman Danacı, Serkan Duman, Selahattin Deniz, Osman Kocagöz ile soyadı henüz belirlenemeyen İhsan adında bir kişi İbn-i Sina Hastanesi’ne getirilirken, İhsan adlı kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi.
Dışkapı Hastanesi’ndeki yaralılardan 5’inin, Dilan Gündüz ve Berfu Bayram adlı çocuklar ile Oğuz Baskır, Ayşe Baskır ve Sema Karakaya adlı kişiler olduğu öğrenildi.
Hastanelere kan takviyesi
Kızılay, patlamanın ardından yaralıların tedavisinde kullanılmak üzere 150 ünite kanı, yaralıların bulunduğu hastanelere gönderdi.
Olayın duyulmasının ardından yakınlarını merak edenler, işinden çıkanlar ve meraklıların oluşturduğu kalabalık Ulus göbeğini adeta miting alınına çevirirken, polis kalabalığı güçlükle dağıttı. Gazeteciler olay yerine yaklaştırılmadı. Siyasilerin gelmesi nedeniyle polisler tarafından uzaklaştırılmak istenmeleri nedeniyle zaman zaman gazetecilerle polisler arasında tartışmalar yaşandı. Yakınlarından, çocuklarından haber alamayan bazı kişilerin de polislerle tartıştığı, yaralı yakınlarının sinir krizleri geçirdiği de gözlendi.
İkinci bomba ihbarı
Polis kaynakları, olay yerinde patlayan bombanın A4 tipi olduğunu açıkladılar. Patlamanın ardından olay yerinde önlemler alan polis, ikinci bir bomba ihtimaline karşı çevredeki binaları boşalttı ve geniş çaplı aramalar yapıldı.
Ankara genelinde yapılan aramalar sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Özellikle Kızılay ve civarı ile bazı parklarda kontroller artırıldı. (Ankara/EVRENSEL)
A4, askeri amaçlar için üretilen bir patlayıcı
Emniyet yetkilileri, ilk incelemeler sonucu Anafartalar’daki patlamada kullanıldığı belirtilen A4 tipi patlayıcıların Türkiye’ye Irak’ten geldiğini varsayıyor.
A4 patlayıcıların askeri amaçlarla kullanmak üzere üretildiği, tonlarcasının Irak’a nakledildiği ve Irak’ta yüzlerce ton C4 ve A4 patlayıcının kaybolduğu, Emniyet’e bunlardan 1 tonunun Türkiye’ye sokulmak istendiğine ilişkin bilgi geldiği de basına yansımıştı.
A4 türü patlayıcının TNT ve C4 ile birlikte güçlü plastik patlayıcı olduğu kaydedildi.
Diyarbakır’da şüpheli paket fünye ile patlatıldı
Diyarbakır’da Galeriya İş Merkezi’nin önünde şüpheli bir paket bomba uzmanları tarafından fünye ile patlatıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, işmerkezi ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.
ÖNCEKİ HABER

Nasırı makasla kesmeyin

SONRAKİ HABER

psikoloji

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...