24 Mayıs 2007 00:00

200 milyon YTL kârın ödülü kreşsiz kalmak

PTT çalışanları, personel sayısında yarıya yakın eksik olmasına karşın kurumu kâr ettirdi. Kurum yönetimi ise bu yoğun çalışmanın karşılığı olarak çalışanları ödüllendirmek yerine, hakları olan kreşi kapattı.

Paylaş

PTT çalışanları, personel sayısında yarıya yakın eksik olmasına karşın kurumu kâr ettirdi. Kurum yönetimi ise bu yoğun çalışmanın karşılığı olarak çalışanları ödüllendirmek yerine, hakları olan kreşi kapattı. Sirkeci Postanesi çalışanları, genel müdürlüğün bu kararını yaptıkları eylemle protesto ettiler.
Sirkeci Postanesi önünde toplanan PTT çalışanları, “Kreş haktır kapatılmaz”, “Gün gelecek devran dönecek, kreşi kapatanlar halka hesap verecek” sloganları attılar. Postane önüne çadır kuran çalışanlar, “Çocuklarımızı çadıra mı bırakalım” diye sordular. PTT çalışanlarının çocuklarıyla katıldığı eylemi, Haber-İş işyeri temsilcileri de destekledi.
Haber-Sen 9 No’lu Şube Başkanı Erdoğan Ülüş, PTT Genel Müdürlüğü’nün 2006 yılı kârının 200 milyon YTL olduğunu belirterek “Genel Müdür en başarılı bürokrat ödülünü Başbakan’ın elinden aldı. PTT kâr eden bir kurum ve bu kâr, her zaman olduğu gibi çalışanların özlük haklarından kısıntı yapılarak artırılmaya çalışılıyor. Kreşi kapatmak da bu kısıntılardan sadece birisi” dedi.
Kadınlar gününde kapatıldı
Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü’nün norm kadroya göre bin 299 personel eksiği ile çalıştığını belirten Ülüş, 200 milyon YTL kârın yüzde 90’ının Avrupa Yakası Başmüdürlüğü’ne ait olduğunu ifade etti. “Bu kârı sağlayan 500’ü kadın, 2 bin 623 çalışanın, neyle ödüllendirildiğini biliyor musunuz? Çalışanların ödülü, çocuklarını bıraktıkları kreşin kapatılması oldu” diyen Ülüş, kreşin 2005 yılında da kapatılmak istendiğini, Haber-Sen’in çabaları sonucunda kapatılmadığını, ancak daha sonra depreme dayanıklı değil gerekçesiyle kapatıldığını kaydetti. Ek hizmet binası projesinin içinde önce kreşe yer verildiğini, ancak daha sonra projeden çıkartıldığını dile getiren Ülüş, kreşin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde projeden çıkartıldığını, Anneler Günü’nde ise kapatıldığını dile getirdi. Ülüş, “İşte bu, AKP’nin kadına bakışını gösteriyor. AKP kadını sosyal hayattan, çalışma hayatından çıkartıp eve kapatmak istiyor” dedi.
Yasa ‘Kreş açılsın’ diyor
Anayasa’ya göre 150 kadından fazla kişi çalıştırılan yerlerde kreş açılmasının zorunlu olduğunu belirten Ülüş, devlet memurlarının 191. maddesinde, ‘lüzum ve ihtiyaç görülen yerlerde çocuk bakım evi ve sosyal tesis kurulabilir’ ibaresinin yer aldığını hatırlattı. Ülüş, ivedi olarak projelendirme aşamasındaki Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü ek hizmet binasına kreşin dahil edilmesini istedi. Aksi halde eylemlerinin devam edeceğini söyleyen Ülüş, hukuki alanda da haklarını aradıklarını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)
Çocuklar koridorlarda
PTT çalışanı Olcay Özok, küçük kızını her gün 3-5 kilometre uzaktaki Tahtakale Telekom’un kreşine vermek zorunda kaldığını ifade etti. “Şimdilik sabah 08.00’de buraya gidiyoruz ama böyle daha ne kadar götürebilirim? Özellikle kış aylarında ne yapacağım? 250 YTL veriyorum kreşe” diyen Özok, bazı arkadaşlarının çocuklarını postaneye getirmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Özok, çocukların sabah 08.00’den akşam 17.00’ye kadar koridorlarda oynamak zorunda kaldıklarını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

SONRAKİ HABER

Türkiye Edebiyatçılar Ansiklopedisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...