24 Mayıs 2007 00:00

Direnişteki işçi şubeye tepkili

İşten atıldıktan sonra fabrika önünde direnişe başlayan 7 Yasan işçisi, sendika şubeleri tarafından yalnız bırakıldı. Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler, direnişe başladıkları 7 Mayıs’tan bu yana şube yöneticilerinin bir kez olsun yanlarına gelmediğini söylüyor.

Paylaş

İşten atıldıktan sonra fabrika önünde direnişe başlayan 7 Yasan işçisi, sendika şubeleri tarafından yalnız bırakıldı. Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler, direnişe başladıkları 7 Mayıs’tan bu yana şube yöneticilerinin bir kez olsun yanlarına gelmediğini söylüyor. Genel merkez tarafından desteklenen ve ihtiyaçları karşılanan işçiler, “Fabrikadaki örgütlülüğün devam etmesi için direnişteyiz” diyorlar.
Direnişe başladıkları günden bu yana üyesi oldukları şubeden hiçbir yöneticinin yanlarına gelmediğini anlatan Yalçın İçli, Genel Merkez tarafından görevlendirilen bir sendika uzmanının sürekli yanlarında olduğunu belirtti. Şubelerinin yanlarında olmamasının sendikacılıkla bağdaşmadığını dile getiren İçli, “Biz sürekli sendikanın önemini anlatırdık. Haksızlıklara karşı çıkardık. Bunun için işten atıldık. Patronun amacı da sendikayı fabrikadan atmak. Bunu sadece şube görmüyor. Ama onlar gelmeseler de biz mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.
Dışarıda direniş, içeride seçim
Şubelerinin 17 Haziran’da kongresi olduğunu söyleyen Ali Rıza Arayıcı, “Biz dışarıda direnişteyken yanımıza gelmeyenler içeride delege seçime yapıyor” dedi. İşten atılan işçilerin haksızlıklar karşısında sessiz kalmayan işçiler olduğuna dikkat çeken Arayıcı, geri alınana kadar fabrika önündeki bekleyişlerinin devam edeceğini dile getirdi. Genel merkez yöneticilerinin patronla yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadığı bilgisini veren Arayıcı, patronun çalışan işçilerle bir araya gelmelerini sürekli engellediğini, servis giriş çıkışlarını sürekli farklı kapılardan yaptırdığını aktardı. Çevre fabrikalardan işçilerin sürekli kendilerine desteğe geldiğini söyleyen Arayıcı, aynı desteği şubelerinden de beklediklerini ifade etti. Patronun 11 kişiyi atmayı planladığını hatırlatan Arayıcı, ancak direniş nedeniyle bunu gerçekleştirmediğini belirtti.
‘İnsanca yaşamak için direniyorum’
Ercan Kadak işten atılmalarının asıl nedeninin diğer işçilere gözdağı vermek olduğunu söylüyor. Kendileri işten atıldıktan sonra fabrikada temsilcilik seçimi yapıldığına dikkat çeken Kadak, “Birileri bizden rahatsız oldu. Sendikanın yetkisi yoktu, sadece iyi niyet sözleşmesi yapılmıştı. Biz yeni üyeler yaptık tekrar çoğunluğu yakaladık. İlk sözleşmemiz yapıldı. Sonra işten atıldık” diyen Kadak, şöyle devam etti: “Kirada oturuyorum, iki çocuğum var. Zor günler geçiriyorum, cebimde 1 YTL bile yok, ama insanca yaşamanın yolu direnmekten geçiyor. Direnmeye devam edeceğim.” Sendikalı olmadan önce günde 12 saat çalıştıklarını, pazar günleri bile tam gün çalıştıklarını anlatan Ramazan Barot, sendikalı olduktan sonra sekiz saat çalışmaya başladıklarını, fazla mesaiye, isteyen işçinin kaldığını belirtti. Barot hem kendileri hem de çalışan arkadaşları için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
‘Yalnız bırakmayacağız’
Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş işçileri sonuna kadar destekleyeceklerini dile getirdi. Hem patronla imzalanan TİS’te hem de yasalarda işten atmanın koşullarının belirlendiğini belirten Göktaş, işten atmanın yasal olmadığını ifade etti. Hukuki olarak da gerekli girişimlerde bulundukları bilgisini veren Göktaş, işçilerin şube hakkındaki şikayetlerinden haberdar olduklarını ve şube ile görüştüklerini söyledi. Göktaş, üyesi olan işçileri hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Delege seçimleri yapıldı

Yasan’da yapılan delege seçimlerini, direnişteki işçileri destekleyen adaylar kazandı. Direnişteki işçileri desteklemeyen baştemsilci ve işyeri temsilcisi ise en az oyu alarak seçilemedi. Bu durum, direnişe destek vermeyen şubeye ve temsilcilere, işçilerin tepkisi olarak yorumlandı.
İkisivri işçileri suçladı

İşçilerin iddialarını sorduğumuz Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ali Rıza İkisivri, “İşçiler bu tür iddialarda bulunuyorlarsa yanlış yapıyorlar” dedi. İkisivri işçilerin kendisiyle polemik yaptığını savunarak, başka bir şey söylemeyeceğini, bu tür haberlerin içeriğini olumlu bulmadığını dile getirdi.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Koşuyolu’nun failleri dokuz aydır meçhul!

SONRAKİ HABER

Danone işçisine halk desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa