24 Mayıs 2007 00:00

JİTEM’ci Sütçü’nün davası askeri mahkemeye gönderildi

Diyarbakır’da işyerinden aldıkları Mehmet Şerif Avşar’ı Saraykapı Jandarma Karakolu’nda sorguladıktan sonra Lice yolunda öldürdüğü iddia edilen JİTEM’ci Uzman Çavuş Gültekin Sütçü’nün yargılandığı dava dün başladı.

Paylaş

Diyarbakır’da işyerinden aldıkları Mehmet Şerif Avşar’ı Saraykapı Jandarma Karakolu’nda sorguladıktan sonra Lice yolunda öldürdüğü iddia edilen JİTEM’ci Uzman Çavuş Gültekin Sütçü’nün yargılandığı dava dün başladı. Diyarbakır Asliye Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmada görevsizlik kararıyla dosyayı askeri mahkemeye gönderdi. Sütçü hakkında Mehmet Şerit Avşar’ı kasten öldürmek ve adam öldürmeye azmettirmekten 30 yıla kadar hapis isteniyordu.
Diyarbakır Asliye Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan dava “güvenlik” gerekçesiyle gizli bir şekilde görüldü. Duruşma sırasında müdahil avukatlardan Şanal Saruhan ve Tahir Elçi, dönemin İl Jandarma Komutanı ve Jandarma İlçe Komutanı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Sanık Gültekin Sütçü’nün de getirildiği mahkemede, hazırlanan iddianame çerçevesinde “Topal Ömer” olarak bilinen Korucubaşı Ömer Güngör tanık olarak dinlendi.
Güngör,”O dönem bizimle birlikte olan adama benzemiyor” diyerek Sütçü’yü tanımadığını söyledi.
Duruşma sonrasında mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri mahkemeye gönderdi. Avukat Tahir Elçi, Şemdinli’deki karara benzer bir sürecin yaşandığını belirterek bunun düşündürücü olduğunu söyledi.
‘Sözde sorguya götürüyorduk...’

Diyarbakır’da dün görülen davada Çavuş Gültekin Sütçü’yü “O adam değil” diyerek tanımadığını söyleyen “Topal Ömer” isimli korucubaşı Ömer Güngör, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na verdiği ifadede olayı şöyle anlatmıştı: “Korucuydum. Diyarbakır’a askeri hastaneye geliyordum. Orada dediler ki, birkaç kişi var, asker emir vermiş. Bu adamları toplayıp jandarmaya teslim edin. Gittik, adamları aldık, teslim ettik, bir kişi kalmıştı (Şerif Avşar), o adamı da almaya gittik. (Yakınları direnerek) ‘polisi çağırın’ dedi. Polis çağırmaya gittiğimizde iki kişiye rastladım (itirafçı ve uzman çavuş). Ben onları tanımıyordum, demek ki korucu arkadaşlar onları tanıyordular. Biri itirafçı, biri uzman çavuş geldi, adamı dükkandan aldılar, ‘jandarmaya götürün’ dediler. Jandarmaya götürdük, bırakmadılar ki jandarmaya teslim edelim. Dediler ki, ‘bu adamı sorguya götürüyoruz, (...) sen arabada kal, bu adam başka bir korucudur, o da bizimle gelsin, sorguya geçsin’ dediler. Adamı sorgu bahanesiyle aldık, sözde sorguya götürüyorduk -sorgu nerededir bilmiyorduk- Diyarbakır’ın dışına götürdüler. Harabe bir bina idi. Ben sakatım zaten, arabadan indim, uzman çavuşla itirafçı götürüp konuştular. Daha sonra beni çağırdılar. Onların yanına gittiğimde ‘bu adamı vuracaksın’ dediler. Ben ‘adamı niye vurayım, adamla bir alışverişim yok, bir ilgim yok, niye vurayım’ dedim. Dediler ki, ‘İlla vuracaksın; ya vuracaksın, yoksa seni öldürürüz’. Ben de baktım, vursam belki kurtulurum, vurmasam da beni öldürürler, ben de mecbur kaldım, vurdum. Daha sonra geldim adalete izah ettim, böyle böyle olay olmuş.”
(Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Şemdinli dosyası başsavcılıkta

SONRAKİ HABER

Koşuyolu’nun failleri dokuz aydır meçhul!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...