24 Mayıs 2007 00:00

TTK: Kemikler Roma dönemine ait

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İsveç Stockholm Söderntörn Üniversitesinden Prof. David Gaunt ile Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kuru köyündeki inceleme sonrası alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarını açıkladı.

Paylaş

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İsveç Stockholm Söderntörn Üniversitesinden Prof. David Gaunt ile Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kuru köyündeki inceleme sonrası alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarını açıkladı.
Halaçoğlu, laboratuvara gelen kemik parçalarının çevresinden alınan toprak numunelerinin en son ışık gördüğü süre M.Ö 257 ile 597 arası hesaplandığını savunarak, “Toprak ve seramik analizleriyle ilgili de M.Ö. 53-M.S. 227 yıllarına ait olduğu, üçüncü numunenin ise M.Ö. 63-383 yılları arasındaki döneme ait olduğu sonucuna varıldı” dedi.
TTK Başkanı Halaçoğlu, düzenlediği basın toplantısında Prof. Gaunt’un söz konusu mezardan numune almamasıyla sonuçlanan incelemede aldıkları toprak, kemik ve seramik numunelerini getirerek Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nde tahlillerini yaptırdıklarını söyledi. Institue For Historical Justice and Reconciliation temsilcisi olarak Türkiye’ye gelen İsveç Stockholm Södertörn Üniversitesinden Prof. David Gaunt’un inceleme yaptıkları yerin Roma mezarı olduğunu kabul etmesine rağmen kemiklerin taşındığı iddiasını dile getirdiğini savunan Halaçoğlu, bununla birlikte kendilerinin başta söz verdikleri gibi analizleri gerçekleştirdiklerini belirtti.
Analizlerin faturasını çıkardı
Halaçoğlu, şöyle konuştu: “Analizler sonucu laboratuvara gelen kemik parçalarının çevresinden alınan toprak numunelerinin en son ışık gördüğü süre M.Ö. 257 ile 597 arası hesaplanmıştır. Toprak ve seramik analizleriyle ilgili de M.Ö. 53-M.S. 227 yıllarına ait olduğu, üçüncü numunenin ise M.Ö. 63-383 yılları arasındaki döneme ait olduğu sonucuna varıldı. Roma mezarları bir kere kapatıldı mı bir daha açılmamazlık yapmaz. Aynı akrabadan olan insanlar zaman içerisinde diğer kemikler ortaya yığılarak yine öbür taraflara konulur. Bu anlamı taşıyor. Yani bu mezarlık, açtığımız, gördüğümüz bu mezarlık en yakın dönemi olarak M.S. 227 yılına tarihleniyor demektir. Bize en yakın dönemi M.S. 227 yılıdır. Bugünkü anlamda düşünecek olursak, bu tarihten aşağı yukarı 1800 sene öncesine ait en yakın zamanı. Faturalarımızın birisine bu yüzden 6 bin 700 YTL verdik, kemik analizi için de 8 bin 160 YTL verdik. Onu da söyleyeyim.”
Prof. Gaunt’un inceleme yapmaya çok sayıda bilim adamıyla geleceğini söylediğini, ancak sonuçta İsveç Asuri Federasyonu’ndan bir üyeyle incelemeye katıldığını aktaran Halaçoğlu, “Şunu söylemek istiyorum, ‘yok bu mezar o mezar değildi, yok kemikler başka yere konulmuştur’. Bunlar şov yapmaktan öte bir şey değildir” dedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Şemdinli dosyası başsavcılıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa