24 Mayıs 2007 00:00

Provokasyona karşı birlik çağrısı

Ankara’daki bombalı saldırıyı protesto etmek için ortak açıklama yapan Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) genel başkanları,...

Paylaş

Ankara’daki bombalı saldırıyı protesto etmek için ortak açıklama yapan Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) genel başkanları, “Bomba, onu kim ve hangi amaçla patlatmış olursa olsun, seçim öncesinde ve 27 Nisan muhtırasıyla birlikte başlayan ve giderek darbe sürecini tırmandıran gelişmelerin mantığına uygundur” diyerek patlamanın gürültüsünü ancak, halkın demokratik iradesinin bastırabileceğine işaret ettiler. Parti başkanları, demokratik güçleri her türlü provokasyona karşı harekete geçmeye çağırdılar.
Hükümete uyarı
Taksim Hill Otel’de dün sabah bir araya gelen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, ortak bir basın toplantısı yaptılar.
Partilerin yönetici ve üyelerinin yanı sıra Şair-Yazar Sennur Sezer, Yazar Adnan Özyalçıner, Tiyatrocu Metin Boran’ın da katıldığı toplantıda, ortak metni Ufuk Uras okudu.
“Ankara’da 6 yurttaşımızın ölümüne ve 100 yurttaşımızın yaralanmasına neden olan patlamayı şiddetle protesto ediyoruz” sözleriyle başlayan metinde hükümete, insanlık dışı şiddet eyleminin arkasındaki güç ya da güçleri bir an önce ortaya çıkarması, böylece seçim öncesinde şiddetten medet umarak demokratik hak ve özgürlüklere karşı olan çevrelerin harekete geçmesini önlemesi uyarısı yapıldı.
‘Muhtıra ile başlayan süreç’

Genelkurmay’ın 27 Nisan muhtırasıyla başlayan sürece dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: “Bomba, onu kim ve hangi amaçla patlatmış olursa olsun, objektif olarak seçim öncesinde ve 27 Nisan muhtırasıyla birlikte başlayan ve giderek darbe sürecini tırmandıran gelişmelerin mantığına uygundur. Patlamanın gürültüsünü, yalnız ve yalnızca halkın demokratik iradesi bastırabilir. Dökülen kanlar, yalnız ve yalnızca halkın demokratik iradesi ile yıkanabilir. O nedenle hiçbir şiddet ve terör hareketine ve provokasyona bakmaksızın, 22 Temmuz genel seçimlerinde halk iradesinin olanca gücüyle ortaya çıkması için gereken çaba gösterilmelidir.” Dört siyasi partinin başkanları, ortak açıklamada demokratik güçleri, “her türlü provokasyon ve demokrasi dışı davranışa karşı seçimlerin barışçı koşullarda yapılması için” harekete geçmeye çağırdı.
Açıklamanın ardından gazetecilerin soruları da yanıtlandı. PKK olup olmadığı anlaşılmadan böyle bir açıklama yapmanın erken olup olmadığının sorulması üzerine DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Masum insanlara yönelen eylemi şiddetle kınıyoruz; adresi kim olursa olsun, arkasında kimler olursa olsun fark etmiyor. Biz bunun ortaya çıkartılması için ciddi bir çabanın gösterilmesini istiyoruz. Bir seçim atmosferi yaşıyoruz, çeşitli provokasyonlar da olabilir. Bütün ihtimalleri göz önünde tutarak demokratik, barışçıl bir sürecin başlaması için, demokrasi koşullarının oluşması için herkesin duyarlı davranmasını bekliyoruz, istiyoruz” cevabını verdi.
‘Genelkurmay açıklaması kaygı verici’
Bombanın halka, demokrasiye dönük, seçimleri terörize etmeye yönelik bir saldırı olduğunun çok açık olduğunu vurgulayan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de “Bu seçimlerin olağanüstü koşullar altında yapılacağı da çok açık. Devlet yöneticilerinin, silahlı kuvvetler yöneticilerinin açıklamaları da sürecin böyle devam edeceğine dair kaygı verici açıklamalardır. Dolayısıyla kaynağına göre bir açıklama yapmamız beklenemez. Kaynağı her neyse halkın, demokrasi güçlerinin tepkisini bütün şiddetiyle üzerinde bulacaktır. Partilerimizin hiç gecikmeden bu olay karşısında tutum alması da son derece anlaşılırdır” diye konuştu.
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ise “Terör halkı dondurur, demokrasi dışı güçlerin önünü açar” diyerek her türlü provokasyona karşı kararlı bir irade ortaya koyulması gerektiğini ifade etti. Uras, “Genelkurmay Başkanı’nın, bombalamaların İstanbul’da da süreceği açıklaması, tüm yurttaşlarımızı kaygılandırmaktadır. Bu yüzden tüm yurttaşlarımız, demokrasiden yana tutum alıp bütün bu çabaları boşa çıkarmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Af Örgütü 2007 Raporu’nu Açıkladı

SONRAKİ HABER

Bu eğitim sistemine son verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...