24 Mayıs 2007 00:00

Uluslararası Af Örgütü 2007 Raporu’nu Açıkladı

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), bugün yayınlanan ve tüm dünyada insan haklarının yıllık bir değerlendirmesi olan 2007 raporunu, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla açıkladı.

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), bugün yayınlanan ve tüm dünyada insan haklarının yıllık bir değerlendirmesi olan 2007 raporunu, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla açıkladı. UAÖ adına basın açıklamasını yapan ve 2007 raporunu açıklayan UAÖ Türkiye Şube Başkanı Levent Y. Korkut, tüm dünyada insan haklarının yıllık bir değerlendirmesi olan 2007 raporunun, güçlü hükümetler ve silahlı grupların insan haklarını ihlal etmek, giderek daha bölünmüş tehlikeli bir dünya yaratmak için kasıtlı bir şekilde insanlardaki korkuyu kışkırttıklarını yansıttığını belirtti.
Korkut, UAÖ Genel Sekreteri İrene Khan’in dar görüşlü, korku yaratan ve bölücü politikalarıyla hükümetlerin, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını ihlal ederek ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını beslediğini, eşitsizlikler artırılarak daha fazla şiddet ve çatışmanın tohumlarının atıldığını belirttiğini söyledi. Korkut, uluslararası toplumun, 2006’da insan hakları krizleri karşısında çoğunlukla iradesiz ve etkisiz kaldığını ifade etti.
Pek çok ülkede korkuyla beslenen politik gündemin, ayrımcılığı tetiklediğini vurgulayan Korkut, ‘sahip olanlar’ ve ‘sahip olmayanlar’ arasında, ‘onlar’ ve ‘biz’ ayrımı açılarak en dışlanmış insanların korunmasız bırakıldığını ifade etti. Müslüman ve Müslüman olamayanlar arasında, batı ülkelerindeki terör karşıtı ayrımcı stratejilerle desteklenen uzaklığın derinleştiğini belirten Korkut, İslamofobi, anti-emperyalizm, hoşgörüsüzlük ve dini azınlıklar üzerine saldırıların dünya çapında arttığını bildirdi. Yanlış anlaşılmış terör karşıtı stratejiler, şiddet tehdidini azaltmak ya da terör kurbanlarına adalet sağlamak adına çok şeyler yapıldığını söyleyen Korkut, dünya çarında insan hakları ve hukukun üstünlüğü, prensiplerini zedelemek için çok şey yapıldığını açıkladı.
Türkiye raporu
Basın açıklamasından sonra UAÖ 2007 Türküye Raporu’nu açıklayan Korkut, geçen yıllarda yürürlüğe konan yeni yasaların sonrasında, reformların hayata geçirildiğini gösteren çok az delil olduğunu vurguladı. Barışçıl fikirlerini açıklayanlar hakkında açılan davaların devam ettiğini belirten Korkut, insan haklarının durumunun doğu ve güneydoğu bölgelerindeki PKK ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarla daha da kötüye gittiğini söyledi. Diğer bölgelerde de silahlı gruplar tarafından sivillere yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Korkut, ülkenin doğusunda; ‘Diyarbakır şehrinde’, kanlı protestolar sırasında kolluk kuvvetleri tarafından göstericilere ölçüsüz şiddet kullanıldığının rapor edildiğini ifade etti. İşkence ve kötü muamele iddialarında genel bir düşüş gözlense de özellikle protestolarda tutuklananlara gözaltı sırasında kötü muamelenin yaygın olarak görüldüğünü ifade deden Korkut, F-tipi cezaevleri koşulları ve adil yargılanma konusundaki endişelerin devam ettiğini bildirdi.
Korkut, Ankara’da gerçekleşen patlama ile ilgili olarak da sorumluların ortaya çıkarılıp yargılanması gerektiğini belirtti. Bu olayın, 2007 raporunda açıklanan bölünmüşlük ve korkuya dayalı olarak ortaya çıktığını söyleyerek “Patlamada hayatını kaybedenler için derin üzüntü yaşıyor ve yaralananların da bir an önce iyileşmesini diliyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kitleler terörize edilmek isteniyor.

SONRAKİ HABER

Provokasyona karşı birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...