24 Mayıs 2007 00:00

Kitleler terörize edilmek isteniyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ankara Ulus’ta gerçekleştirilen bombalı saldırıyı lanetlediğini belirterek patlamanın hemen arkasından, Diyarbakır’da peş peşe bomba ihbarlarının yapılmasına dikkat çekti.

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ankara Ulus’ta gerçekleştirilen bombalı saldırıyı lanetlediğini belirterek patlamanın hemen arkasından, Diyarbakır’da peş peşe bomba ihbarlarının yapılmasına dikkat çekti.
“Öncelikle yapılan bu saldırıyı lanetliyorum” diyen Baydemir, ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diledi. Baydemir, açıklamasında şunları belirtti: “Kitle kıyımı ile kör şiddet ile hiç kimse, hiçbir yere varamadı, varamayacağı da biliniyor. Yaratılmak istenen kaostur, kitleleri terörize etmektir. Tüm yurttaşlarımızın, hepimizin başı sağ olsun.”
Mevcut gerilimi artıracak
Diyarbakır Barosu, Ankara’da gerçekleştirilen eylemin amacının, aynı zamanda mevcut gerilimi artıracak antidemokratik ve hukuk dışı müdahalelere zemin hazırladığını belirterek eylemi kınadı. Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye, hukukun mevcut kurallarına saygıyı hiçe sayan, demokrasiye karşı çıkan, barış ve uzlaşı ortamını istemeyen kesimlerin amaçladığı provokatif bir eylemin sonuçları ile karşı karşıyadır. Bu saldırı, savunmasız insanlara karşı gerçekleştirilen, ulusal üstü hukukun ve siyaset biliminin tanımladığı anlamda ‘terörist’ bir saldırıdır” diye kaydetti.
Ankara’daki patlmanın amacının, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasal ortamla doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Ankara’da gerçekleştirilen bu eylemin amacı, mevcut gerilimi artıracak, anayasal demokratik işleyiş dışında antidemokratik ve hukuk dışı müdahalelere zemin hazırlamaktır” diye konuştu.
Failler bulunmalı
Tanrıkulu’nun ardından konuşan Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. Nesip Yıldırım da saldırıyı kınayarak faillerin bir an önce bulunması gerektiğini belirtti.
İHD Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Av. Selahattin Demirtaş da açıklamasında saldırıyı kınadı. Demirtaş saldırıyı, kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin halklar arasındaki gerilimi, ayrılığı besleyen provokatif bir eylem olarak niteledi. Av. Demirtaş, olayın faillerinin bir an önce bulunmasını istedi.
Diyarbakır Demokrasi Platformu bileşenleri de bir açıklama yaparak bombalı saldırıyı kınadı. Tes-İş 1 No’lu Şube binasında bir araya gelen platform bileşenleri adına açıklama yapan Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü, saldırıyı “En hafif deyimiyle vahşettir. Kitlesel olarak masum ve sivil insanları hedef almış olmasından dolayı da terörist bir eylemdir, terörizmdir” şeklinde niteledi. 12 Eylül 2006’da Diyarbakır’da patlayan bombayla 10 insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Öncü, “Diyarbakır’daki bombalama olayı açığa çıkarılabilseydi, belki de Ankara’da bombaların patlatılmasına cesaret edilemeyecekti” dedi. Demokrasi Platformu olarak, Ankara’da yapılan bombalı saldırıyı kınadıklarını söyleyen Öncü, başta hükümet olmak üzere herkesi, duyarlılık içinde hareket etmeye davet ettiklerini söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Özür diliyoruz’

SONRAKİ HABER

Uluslararası Af Örgütü 2007 Raporu’nu Açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...