24 Mayıs 2007 00:00

‘G8 terörü’ sınır tanımıyor

Almanya’da yapılacak olan G8 Zirvesi’ne iki haftalık bir süre kalırken, polisin küreselleşme karşıtlarına yönelik sürdürdüğü saldırılar, akıl almaz boyuta ulaştırıldı.

Paylaş

Almanya’da yapılacak olan G8 Zirvesi’ne iki haftalık bir süre kalırken, polisin küreselleşme karşıtlarına yönelik sürdürdüğü saldırılar, akıl almaz boyuta ulaştırıldı. Bu kez de zirveye karşı çıkan bazı kişiler özel yetiştirilmiş köpeklere koklatılarak, bu kişilerin kolay bir şekilde tespit edilmesi sağlandı.
Federal Savcılık tarafından bir ajansa yapılan açıklamada, bazı kişilerin özel eğitilmiş köpeklere koklatıldığı doğrulandı. Verilen bilgiye göre, başta Hamburg ve Berlin olmak üzere bazı kentlerde gerçekleştirilen operasyonlar sırasında, G8’e karşı eylem hazırlığı içinde olan çok sayıda kişinin vücut kokusunun köpeklere koklatıldığı ifade edildi.
Almanya’da son yıllarda ilk olarak gündeme getirilen bu yöntemin, daha önce Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) istihbarat örgütü Stasi tarafından, rejim karşıtlarına uygulandığı ifade edildi.
Hamburg’da örnekler alındı
“Hamburger Morgenpost” gazetesinde yer alan bir haberde, polisin Hamburg’da yaptığı baskınlar sırasında, iki kişinin vücut kokusunun alındığı ifade edildi. Vücut kokusu alınan kişinin avukatı gazeteye yaptığı açıklamada, uygulamayı “Anayasa’ya ağır bir saldırı” olarak nitelendirdi. Gazetenin haberine göre koku, mağdurun vücudunun üzerine konulan uzun bir boru ile alınarak köpeklere koklatıldı.
Federal Savcılık Basın Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, polisin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde de aynı şekilde vücut kokusu örnekleri aldığı ifade edildi.
Baskınlar boşuna yapılmadı İki hafta önce Federal Savcılığın emri üzerine Almanya genelinde 40 değişik ev ve işyerine yönelik baskınlar düzenlenmişti. Başta Berlin, Hamburg ve Bremen olmak üzere çeşitli kentlerde çok sayıda polisin katılımıyla yapılan operasyonlar sırasında 20 kişi “terör örgütü kurmak” gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
Yapılan bu operasyonların asıl amacı, bir taraftan G8’e karşı gerçekleştirilecek kitlesel eylemlere katılımı engellemek iken; diğer yandan da çeşitli belge ve bilgilerin toplanması hedefleniyordu. Bunlar arasında, vücut kokusu olduğu da anlaşılıyor.
İnadına güçlü eylem çağrısı
Polisin küreselleşme karşıtlarının vücut kokusunu köpeklere koklatmasına pek çok kurum ve kuruluştan sert tepki geldi. Sol Parti Federal Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Petra Pau yaptığı açıklamada, “Devlete yönelik yapılacağı iddia edilen saldırıları önlemek adına alçakça bir adım atıldı” dedi. Pau, “Stasi’nin yöntemlerini uygulayan bir devletin, vatandaşların en temel haklarını yok etmek istediği”ni vurgulayarak uygulamayı kınadı.
Küreselleşme karşıtları ise polis ve yargının başlattığı “suçlu gösterme” kampanyasına, protestolara güçlü katılarak yanıt verilmesi çağrısı yaptılar.
Attac Sözcüsü Werner Rätz yaptığı açıklamada, bütün engellemelere rağmen güçlü protestoların düzenleneceğini söyledi. Çeşitli yerlerde yapılan saldırıların küreselleşme karşıtlarıyla ilişkilendirilmesini eleştiren Rätz, 2 Haziran’da Rostock’ta düzenlenecek gösteriye 100 binden fazla insan beklediklerini söyledi. Rätz, Almanya’nın dışından en az 10 bin kişinin geleceğini sözlerine ekledi.
Bu arada, küreselleşme karşıtları 6-8 Haziran’da Heiligendamm’da yapılacak G8 Zirvesi’ne karşı 7 Haziran’da yapılmak istenen gösterinin yasaklanmasına itiraz etti. Burada gösteri için izin verilip verilmeyeceğinin ise, son anda belli olması bekleniyor. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Berlin’de Göç Yasası’na protesto yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Shevchenko’nun tercihi ABD

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...