24 Mayıs 2007 00:00

Lübnan nihayet duruluyor

Lübnan’da, El Fetih El İslam adlı radikal İslamcı grupla Lübnan ordusu arasındaki çatışmalar nihayet duruldu. Filistin Kurtuluş Örgütü ve Arap Birliği, Lübnan ordusuna askeri destek açıklarken, Hizbullah da İslamcı gruba tavır aldı ve “çatışmasız çözüm” çağrısı yaptı. ABD ise Lübnan hükümetine arka çıktı.

Paylaş

Lübnan’da, El Fetih El İslam adlı radikal İslamcı grupla Lübnan ordusu arasındaki çatışmalar nihayet duruldu. Filistin Kurtuluş Örgütü ve Arap Birliği, Lübnan ordusuna askeri destek açıklarken, Hizbullah da İslamcı gruba tavır aldı ve “çatışmasız çözüm” çağrısı yaptı. ABD ise Lübnan hükümetine arka çıktı.
Hafta başında bir banka soygunu olayının ardından başlayan ve her iki taraftan 100’e yakın kişinin ölümüne yol açan çatışmaların ardından, Filistin mülteci kampı Nahr El Bared boşalmaya başladı. Lübnan ordusunun kuşatma altında tuttuğu kampta yaşayan 40 bine yakın Filistinlinin 10 bininin kampı terk ettiği haber verildi. Kampı terk eden Filistinli mültecilerin, hem El Fetih El İslam örgütüne, hem de kampı top ateşine tutan Lübnan ordusuna öfkeli olduğu belirtiliyor. Lübnan ordusunun bombardımanında ölen iki erkek çocuğun cesetleri etrafında toplanan Filistinliler, “ordunun, kampın tamamını bombaladığını” söyleyerek tepki gösterdiler.
FKÖ devreye girebilir
Ordu güçleriyle İslamcı militanlar arasındaki çatışmalar, El Fetih El İslam örgütünün tek yanlı ateşkes ilan etmesiyle duruldu. Ancak örgüt, Lübnan ordusunun müdahaleyi sürdürmesi halinde direneceğini açıklarken Lübnan ordusu ise El Kaide ile bağlantılı olduğu söylenen grubun varlığına son vermekte kararlı olduğu mesajını veriyor.
Lübnan’daki mülteci kamplarının güvenliğinden sorumlu olan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Lübnan Temsilcisi Abbas Zeki ise Lübnan hükümetinin, Nahr El Bared kampına ordunun girmesi yönünde bir karar almasına karşı çıkmadıklarını açıkladı. Abbas, Filistinlilerin, sivillerin tahliyesinden sonra kampa girilmesinin “Lübnan’ın vereceği bir karar olduğunu” söyledi.
FKÖ içindeki en büyük grup olan El Fetih’in Lübnan’daki lideri Sultan Ebul Aynain ise daha ileri giderek İslamcı militanları ortadan kaldırmak için askeri müdahalede bulunmaya hazır olduklarını ilan etti. Aynain, “Sanırım bu grubu bizzat bizim ortadan kaldırmamız gerek ve askeri seçenekler dahil bütün seçenekler açık. Lübnan’da, Filistin mülteci kampları aracılığıyla bir savaşın patlak vermesini istemiyoruz. Sözleri eyleme dökmeliyiz. Grubu ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmadan sonsuza kadar mevcudiyetleri korumayı kabul etmek, El Fetih El İslam’ı tanımak anlamına gelecektir” dedi.
Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud da Filistinli örgütlerden, El Fetih El İslam militanlarının teslim edilmesini istedi. Emil Lahud’un düzenlediği Lübnan’daki Filistinli grupların sorumluları, önceki akşam bir toplantı yaparak gelişmeleri değerlendirdi. 1960’lara dayanan anlaşma gereği Lübnan’da bulunan 12 Filistin mülteci kampının denetimi, Lübnan ordusu yerine Filistinli örgütlerde bulunuyor.
Arap Birliği’nden silah yardımı
Bu arada Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, kimi Arap ülkelerinin, İslamcı militanlara karşı mücadelesinde Lübnan ordusuna silah gönderdiklerini söyledi. Amr Musa, hangi Arap ülkelerinin Lübnan’a silah yardımı yaptığını belirtmemekle beraber, ihtiyaç durumunda daha fazla silahın gönderileceğini söyledi.
Arap Birliği’nin Kahire’de büyükelçiler düzeyinde yapılan toplantısından sonra yayınlanan bildiride de “İslam ya da Filistin sorunuyla bir ilgisi bulunmayan El Fetih El İslam adlı örgütün terörist eylemleri” kınandı.
ABD hükümete arka çıktı
ABD yönetimi ise bu kriz ortamında, ülke içinde büyük muhalefetle karşı karşıya olan Lübnan hükümetine arka çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Lübnan ordusuna 220 milyon dolar, 60 milyon dolar da güvenlik güçlerine yardım aktarmayı düşündüklerini açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Yarbay Karen Finn de Lübnan’a hızla çeşitli teçhizat ve malzeme göndermek için düzenlemeler yaptığını söyledi.
Lübnan başkenti Beyrut’a giden Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da Lübnan hükümetine destek vererek “yaşananların, terörist bir grupla Lübnan hükümeti arasında bir sorun olduğunu gösterdiğini” söyledi ve bu grubun, Filistinlileri temsil etmediğini vurguladı.
Hizbullah’ın tavrı
Ülkenin güney bölgesi başta olmak üzere, Şii Müslüman nüfus içinde etkin olan Hizbullah da El Fetih El İslam’a tepki gösterirken, “krizin daha fazla çatışma olmaksızın çözülmesini” istedi. Sendikalar, Lübnan Komünist Partisi ve bazı Hıristiyan siyasetçilerle birlikte muhalefet bloğu oluşturan Hizbullah’tan yapılan açıklamada, “Orduyu, belli proje ve amaçlar için bu çatışma ve kanlı mücadeleye çekmek isteyenler olduğunu görüyoruz. Sonuçta Lübnan’ı daha fazla kaos ve çatışmalara sürükleyecek bu savaşın daha da kızgınlaşması için çağrılar duyuyoruz” denilerek soruna siyasi çözüm bulunması istendi.
El Fetih El İslam grubunu yönlendirmekle suçlanan Suriye’nin Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Şam hükümetinin, bu grubu tanımadığını ve hatta bu grubun üyelerinin Suriye’de tutuklanmak için arandığını tekrarladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’den İran’a açık tehditler

SONRAKİ HABER

Berlin’de Göç Yasası’na protesto yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...