24 Mayıs 2007 00:00

ABD’den İran’a açık tehditler

Amerikan donanmasına ait 9 savaş gemisi, Basra Körfezi’ne girdi. Amerikalı yetkililer, Irak’ın 2003 yılındaki işgalinden bu yana Amerikan donanmasının bölgedeki en büyük mevcudiyetini teşkil eden hareketlenmenin nedeni olarak “bölgede eğitim yapılacak olmasını” gösterdi.

Paylaş

Amerikan donanmasına ait 9 savaş gemisi, Basra Körfezi’ne girdi. Amerikalı yetkililer, Irak’ın 2003 yılındaki işgalinden bu yana Amerikan
donanmasının bölgedeki en büyük mevcudiyetini teşkil eden hareketlenmenin nedeni olarak “bölgede eğitim yapılacak olmasını” gösterdi.
Yetkililer, aralarında iki uçak gemisi bulunan filonun İran açıklarındaki Hürmüz Boğazına doğru ilerlemesinden Tahran yönetiminin haberdar edilmediğini söyledi.
Amerikalı Tuğamiral Kevin Quinn, gemilerin boğazlardan geçmesinin ardından, ABD’nin bölge güvenliği konusundaki kararlılığını civar ülkelere gösterme niyeti çerçevesinde eğitime başlayacaklarını belirtti.
CIA’ya yetki verildi
Bu arada, Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA, İran hükümetini istikrarsızlaştıracak gizli tatbikatı canlandırmak için ABD Başkanı George W. Bush’tan onay aldı. Bush, İran’ın ekonomik değerlerini manipüle edecek CIA planının altını imzaladı.
Emekli olan eski üst düzey CIA yetkilisi Bruce Riedel, böyle bir programın varlığını ya da ABD Başkanının bunu imzaladığını inkar ya da teyid edemeyeceğini, ama İran rejimi üzerinde baskı oluşturma yollarını bulmanın genel “Amerikan” tarzıyla tutarlı olacağını söyledi.
ABC News haberine göre, CIA bürokratları, gizli planın amacının, İran’ın nükleer programını ve Irak’taki direnişçilere verdiği desteği durdurma olduğu iddiasındalar. Ayrıca, ABD hükümeti, İran’la ilgili bazı politikaları hasıraltından yürütmek istediği için istihbarat imkanlarına ihtiyaç duyuyor.
ABD kanunlarına göre CIA’nın gizli harekat yürütmesi için ABD Başkanından resmi bir onay alması gerekiyor. Ama aldığı “ölümdışı izin”, İran’da gizli harekat sırasında ölümcül kuvvet kullanmamayı gerektiriyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da bir ayda 200 sivil öldü

SONRAKİ HABER

Lübnan nihayet duruluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...