24 Mayıs 2007 00:00

Sakık: Yaşar Kemal’e yerimi seve seve veririm

DTP Genel Başkan Yardımcısı ve eski DEP Milletvekili Sırrı Sakık, Ankara’da çok sayıda cana mal olan bombalama olayından üzüntü duyduklarını belirtti.

Paylaş

DTP Genel Başkan Yardımcısı ve eski DEP Milletvekili Sırrı Sakık, Ankara’da çok sayıda cana mal olan bombalama olayından üzüntü duyduklarını belirtti. Şiddetin son bulması ve demokratik çözüm olanaklarının önünün açılması için çaba harcadıklarına vurgu yapan Sakık, seçimlere de böyle yaklaştıklarını belirterek Türkiye’nin demokrasiden yana saygın bir aydınının, kendi seçim bölgesi olan Muş’tan aday olmasına açık olduklarını söyledi.
DTP, EMEP, ÖDP ve SDP genel başkanlarının, Ankara’da önceki gün gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin olarak basın toplantısı düzenledikleri Hill Otel’de, DTP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık’la son siyasal gelişmelere ilişkin sohbet ettik.
Şiddetin son bulmasını istiyoruz
Seçimlerde uygulanan yüzde 10 barajı, DEP milletvekillerinin 22 Temmuz seçimlerinde aday olmalarının engellenmek istenmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasına yazılmalarını, seçim ortamını baskılayan gelişmeler olarak değerlendiren Sakık, buna rağmen demokratik çözüm olanaklarını sonuna kadar zorlamak istediklerini söyledi. Sakık, bağımsız adayların birleşik oy pusulasına yazılmaları ile Kürt seçmenin kafasının karıştırılmak istendiğini, ancak bunda başarılı olunamayacağını belirterek “İnsanlarımız gece gündüz çalışarak, halkı bu konuda bilinçlendiriyorlar” dedi.
Sakık, Ankara’da yaşanan bombalı saldırıyı değerlendirirken de benzer olayların daha önceki seçim dönemlerinde de yaşandığını ve halka zarar veren bu tür olaylara sonuna kadar karşı olduklarını dile getirirken PKK’nin, ilan etmiş olduğu tek taraflı ateşkesi sürdürdüğünü de hatırlattı. Kendilerinin de ateşkesin devamı için çaba harcadıklarına vurgu yapan DTP Genel Başkan Yardımcısı, bütün çabalarının, başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin temel sorunlarının demokratik yöntemlerle çözümünden yana olduğunu dile getirdi. Seçimlere de bu anlayışla yaklaştıklarını söyleyen Sakık, bölge illerinde adaylıkların aşağı yukarı şekillenmiş olduğuna, diğer illerde ve Türkiye’nin batısında da demokrasi, emek ve barıştan yana olan adayları desteklemeye açık olduklarına vurgu yaptı.
Önceki gün İstanbul’da aydın gruplarının temsilcilerinin, ÖDP, EMEP ve SDP genel başkanları ile bir araya geldiklerini dile getiren Sakık, görüşmelerinin olumlu geçtiğini, ancak Ankara’da gerçekleşen olayın hepsini üzdüğünü ve görüşmelere bundan sonra da devam ederek sonuçlandırmak istediklerini söyledi.
Demokrasiden yana adayları desteklemeye açığız
“İstanbul, İzmir, Mersin gibi bağımsız adayların seçilebileceği yerlerde biz, bizim dışımızdaki adayları desteklemeye sonuna kadar açığız” diyen Sakık şöyle devam etti: “Biz parlamentoya tek başımıza girmek istemiyoruz. Emek, barış ve demokrasiden yana olan diğer güçlerle birlikte girmek istiyoruz. Hep birlikte yaşamı ve ortak bir demokratik çözümü savunduk. Kendi örgütlü kitlemizi, barış, demokrasi ve emekten yana adayların desteklenmesi için seferber etmeye açığız.” Sakık, bu konudaki samimiyetlerinin ve fedakarlıklarının bir göstergesi olarak, “Hatta Türkiye’de demokratik çözüm konusunda samimi olan saygın bir aydın gelip Muş’tan aday olabilir” diye konuştu.
“Örneğin Yaşar Kemal” diye sorduğumuzda da “Şeref verir, şeref duyarız. Gönül rahatlığıyla kendi yerimizi veririz” karşılığını verdi.
Seçime ortak adaylarla girme yönündeki temaslar konusunda hem Sırrı Sakık ile sohbetimiz, hem de diğer duyumlarımız, bu konuda karşılıklı bir iyi niyet ve çabanın sürdüğünü, kısa bir süre içinde de bu görüşmelerin bir sonuca ulaşacağını gösteriyor.
Sırrı Sakık’a, önce DEP il binalarının, son olarak da DEP Genel Merkezi’nin bombalandığı ve DEP’in seçimden çekildiğini açıkladığı 27 Mart 1994 Yerel Seçimleri sürecini anımsatarak “Bugünkü ortam belli yönleri ile o dönemi çağrıştırıyor mu” diye sorduğumuzda ise katıldığını dile getirdi. Seçimlere yönelik olarak bölge illerinde bugün de çeşitli baskılarla karşılaştıklarını dile getiren Sırrı Sakık, bunları aşmak konusunda iyimser olduklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Fatih Polat
ÖNCEKİ HABER

Sermaye Partileri TÜSİAD’ın huzurunda

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...