25 Mayıs 2007 00:00

İran’a yeni yaptırımlar kapıda

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran’ın 3 ila 8 yıl içinde nükleer silah üretebileceğini söyledi.

Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran’ın 3 ila 8 yıl içinde nükleer silah üretebileceğini söyledi. Baradei, Lüksemburg’da düzenlediği basın toplantısında, “nükleer silah üretimine yönelmiş olması halinde” Tahran yönetiminin, amacına ulaşmak için 3 ila 8 yılı kalmış olabileceğini belirtti. UAEK’nın son raporunda, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini artırdığına ve denetçileri engellemeye devam ettiğine dikkat çekildi.
İran’ın nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani ise “İran hâlâ ve hâlâ NPT’yi uygulama taahhüdüne sadık” diye konuştu.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, Baradei’nin raporuna rağmen nükleer faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi. Ahmedinecad, Batılı ülkelerin İran’ı önce tehditle, sonra da müzakere yoluyla hakkından vazgeçirmek istediğini belirterek çalışmalarını bir an durdurmaları halinde hedeflerine ulaşamayacaklarını kaydetti.
ABD ve İsrail tepkisi
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Zalmay Halilzad, UAEK raporundan sonra, İran hükümeti üzerindeki baskıyı artırmak istediklerini söyledi. Halilzad, “ABD olarak, Güvenlik Konseyi üyeleriyle İran’ın nükleer programı konusunda işbirliğine girmek için yapılması gerekeni yapmak adına birlikte çalışmak istiyoruz. Bu amaçla da İran hükümeti üzerindeki baskıyı artırma niyetindeyiz” dedi.
Halilzad, şu ana dek BM kararlarının İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması konusunda yeterli olmadığını söyleyerek “İlave ne gibi baskı kurulabilir, bütün bunları Güvenlik Konseyi’nde tartışacağız. Bu konuda ne yapacağına Güvenlik Konseyi karar verecek” diye konuştu.
İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz ise İran’ı tehdit etti. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunan Mofaz, “İran, nükleer programını tamamlamak için zaman kazanmaya çalışarak ateşle oynuyor” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Her üç çocuktan biri yoksul

SONRAKİ HABER

Lübnan’da yeniden çatışma endişesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...