25 Mayıs 2007 00:00

Her üç çocuktan biri yoksul

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Türkiye’deki 15 yaşından küçük çocukların yüzde 27.7’sinin yoksulluk içinde bulunduğunu, bu oranın kırsal alanlarda yüzde 40.6’ya kadar çıktığını bildirdi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Türkiye’deki 15 yaşından küçük çocukların yüzde 27.7’sinin yoksulluk içinde bulunduğunu, bu oranın kırsal alanlarda yüzde 40.6’ya kadar çıktığını bildirdi.
UNICEF tarafından hazırlanan bültende, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2005’te Türkiye’deki nüfusun yüzde 20.5’inin yoksulluk içinde yaşadığına işaret edildi. Ancak 15 yaşından küçük çocuklar söz konusu olduğunda, bu oranın yüzde 27.7’ye çıktığı ifade edilen bültende, ‘’Başka bir deyişle, 15 yaşından küçük olan 5.6 milyon çocuk yoksulluk içinde. Bu durum, ailelerin veya bakım hizmeti sağlayanların bu çocuklara yeterli yiyecek, giyecek, barınak, eğitim ve koruma sağlayamadıkları anlamına gelmektedir’’ denildi.
Yoksulluk içindeki çocukların büyük bölümünün az gelişmiş illerde, kırsal alanlarda ve büyük şehirlerin yoksul bölgelerinde yaşadığı belirtilen bültende, bu çocukların anne ve babalarının eğitim düzeylerinin çoğunlukla düşük olduğuna ve düzenli bir işlerinin olmadığına işaret edildi.
Kırsal yoksulluğun pençesinde
Bültende, kırsal alanlarda ise 15 yaş altındaki çocukların yüzde 40.6’sının gıda ve gıda dışı yoksullukla karşı karşıya bulunduğu bildirilerek, kalabalık ailelerdeki çocukların yoksul olma olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çekildi.
Yoksulluğun, çocukların yaşamları üzerinde ağır etkileri bulunduğu ifade edilen bültende, yoksul ailelerin çocuklarını okula gönderemeyebildikleri, eğitim söz konusu olduğunda da yoksul ailelerin önceliği erkek çocuklara tanıdığı hatırlatıldı. Yoksul ailelerin çocuklarının okula devam etseler bile diğer çocukların yer aldığı sosyal ve kültürel etkinliklere çoğu kez katılmadıkları belirtilen bültende, birçok çocuğun çalıştığı ve sokaklarda yaşadığı ifade edildi.
Türkiye’deki çocukların önemli bir bölümünün beslenme yetersizlikleriyle karşı karşıya olduğu vurgulanan bültende, dolayısıyla bu çocukların büyüme ve gelişmelerinin olumsuz etkilendiği belirtildi.
Çocuklara kaynak yok
Bültende, Türkiye’nin sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik gibi harcamalara Gayrisafi Milli Hasılasının (GSMH) yüzde 20’sinden azını ayırdığı kaydedilerek, ‘’Oysa bu oran, birçok Avrupa ülkesinde yüzde 30’un üzerindedir’’ denildi.
Bugünün yoksul çocuklarının, bu yoksulluğu kendi çocuklarına aktarma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Henüz çocuk sayılabilecek 15-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 22’si eğitim hayatı yerine çalışma hayatı içinde yer alıyor. Üstelik son derece ağır koşullarda. Türkiye’de 15-19 yaş aralığında 6.3 milyon genç bulunuyor ve bunların 1.4 milyonu çalışıyor. Çalışma hayatında yer alan bu çocuklardan her 100’ünden 82’si kayıt dışı koşullarda sefalet ücretine çalışıyor.
ÖNCEKİ HABER

Şeftaliyi “don”kirazı dolu vurdu

SONRAKİ HABER

İran’a yeni yaptırımlar kapıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa