25 Mayıs 2007 00:00

Bombadan sınır ötesine!

Ankara’da 7 kişinin ölümü, 121 kişinin de yaralanmasına neden olan canlı bomba eyleminin ardından Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yeniden gündeme geldi.

Paylaş

Ankara’da 7 kişinin ölümü, 121 kişinin de yaralanmasına neden olan canlı bomba eyleminin ardından Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon yeniden gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak’a operasyon konusunda, “Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz” dedi. Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol ise hafta sonu Bağdat’a giderek Irak yönetimine “PKK faaliyetlerine son verilmesi” yönünde uyarıda bulunacağı ifade ediliyor.
‘Talep gelirse destek veririz’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün konuk olduğu ATV ana haber bülteninde, sınır ötesi operasyon için mesajlar verdi.
Erdoğan, Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyon düzenlenmesi konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. “Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz” diyen Erdoğan, askerden bir talep gelmesi halinde, Meclis olarak hemen yasal desteği vereceklerini ifade etti.
Erdoğan, sınır ötesi bir operasyon için askerle sıkıntı yaşandığı iddialarının sorulması üzerine şöyle konuştu: “Yapılması gereken neyse; sınır ötesi, sınır içi, bunun vakti saati geldiğinde zaten iletişimlerimiz anında kurulu. Belli ön hazırlıkları bu işin zaten vardır. Burası Türkiye Cumhuriyeti, kabile değil burası. Böyle bir şeyde zaten atılması gereken adımları atacak güçtedir. Bu noktada polisimizle, askerimizle hazır vaziyetteyiz. Zaten şu anda bir hassasiyet var. Böyle bir durumdayız. Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez.”
Erdoğan, “Bir talep geldiği zaman ‘Biz parlamentodan bu kararı alırız. Silahlı Kuvvetlerin arkasına yasal desteği veririz’ mi diyorsunuz” sorusuna da, “Kesinlikle” karşılığını verdi.
Meselenin, Türkiye’nin buradaki çıkarları, halkın huzuru ve mutluluğu olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bunun için yapılması gereken ne ise onu yaparız” dedi.
Özel temsilci Irak’a gidiyor
Bu arada Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol başkanlığında hafta sonu Bağdat’a gidecek olan Dışişleri heyetinin, Irak yönetimine “PKK faaliyetlerine son verilmesi” yönünde uyarıda bulunacak.
Çelikkol’un başkanlık edeceği ve Müsteşar Yardımcısı Uğur Doğan’ın da bulunacağı Türk heyeti, Bağdat’ta Başbakan Nuri El Maliki, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile yönetimdeki etnik ve dini grupların yöneticileriyle bir araya gelecek. Çelikkol’un, toplantılarda Türkiye’nin 10 Nisan’da Irak yönetimine verdiği yazılı notadaki beklentilerini anımsatarak, Kuzey Irak’taki PKK varlığı ve faaliyetlerinin bir an önce sona erdirilmesi talebini iletmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Asker operasyonda hukuk tatilde!

SONRAKİ HABER

bir avuç dolar için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa