25 Mayıs 2007 00:00

Seyyar satıcılar haklarını kazandı

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından zorla yerlerinden atılan seyyar satıcılar, iki ay süren mücadelelerinin sonunda taleplerini kabul ettirdiler.

Paylaş

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından zorla yerlerinden atılan seyyar satıcılar, iki ay süren mücadelelerinin sonunda taleplerini kabul ettirdiler. Belediye seyyar satıcılara, “Herkes yine eski yerlerinde durmaya devam edebilir” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.
Verdikleri mücadelenin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşayan seyyar satıcılar, bundan sonra birliklerini bozmayacaklarını ve dernek çatısı altında bir araya geleceklerini söylediler.
Ekmeğimizle oynatmayız
15 yıldır bu işi yapan 38 yaşındaki Bedri Bozan, birlik olarak ve halkın da desteğiyle kazandıklarını söyledi. Evli ve 4 çocuk sahibi olan Bozan, “Çocukların ikisi okula gidiyor, yıllardır bu işten ekmek yiyoruz. Bundan sonra kimsenin ekmeğimizle oynamasına izin vermeyeceğiz” dedi. Mehmet Alipınar, 52 yaşında ve 25 yıldır seyyar satıcılık yapıyor. Onun da 4 çocuğu var. İkisi okula gidiyor, diğerleri işsiz. İki ay boyunca çık sıkıntı yaşadıklarını ve suçluymuş gibi muamele gördüklerini dile getiren Alipınar, “Ekmeğimiz için mücadele ettik ve kazandık” dedi.
30 yıldır bu işi yaptığını dile getiren 64 yaşındaki Reşit Semir ise şunları söyledi: “Bu yaştan sonra bizimle kedi-fare gibi oynadılar. Bu işi yapmak kolay mı sanıyorlar? Her gün sabah-akşam bu arabayı beden gücümüzle götürüp getirmek öldürüyor bizi. Başka çaremiz yok. Bu bizim mesleğimiz olmuş. Bunu elimizden almak istediler. Ama biz birlik olduk, hakkımızı geri aldık.”
Dernek kuracaklar
Eylemler boyunca seyyar satıcıların sözcülüğünü yapan Haydar Köse de verdikleri mücadelenin herkese örnek olması gerektiğini belirtti. En kısa zamanda dernek kurarak örgütlü hareket edeceklerini söyleyen Köse, “Yarın yine aynı şeyin başımıza gelmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. Eğer biz güçlü ve kararlı bir şekilde mücadele etmeseydik, gözümüzün yaşına bakmazlardı. Seçimlerin yakın olması ve yaptığımız eylemlerin onları zor durumda bırakması sonucu şimdilik sorunumuz çözüldü. Ama bu bize ders oldu. Bundan sonra birliğimizi hiç bozmayacağız” diye konuştu. Köse, gazetemize de başından beri yanlarında olduğu ve seslerini duyurmalarına yardımcı olduğu için teşekkür etti.
Belediyenin, kendileri ile halkı karşı karşıya getirmek istediğini dile getiren Hüseyin Çelik ise halkın ve kurumların desteğini alarak kazandıklarını anlattı. “Hepsinden önemlisi de yüzlerce seyyar satıcı arkadaşımız, bu mücadele içinde, bize bizim gibi emekçi olanlardan başka dost olmadığını, kimin yanımızda kimin karşımızda olduğunu yaşayarak gördüler” diyen Çelik, birliklerini bozmadan dernek kuracaklarını bildirdi. (Gaziantep/EVRENSEL)
Mehmet Türkmen
ÖNCEKİ HABER

Cinayetleri protesto ettiler

SONRAKİ HABER

Şırnak’ta mayın patladı:6 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...