25 Mayıs 2007 00:00

‘Sarkozy Türkiye’nin AB hayaline son verir’

İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığının, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin AB gündeminde belirleyici unsurlarından birini oluşturacağını belirtti.

Paylaş

İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığının, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin AB gündeminde belirleyici unsurlarından birini oluşturacağını belirtti.
Gazete, Sarkozy’nin bu yıl içerisinde Avrupa’nın nihai sınırlarına ilişkin bir deklarasyon yayınlaması için bastıracağını kaydederek, “Bu adım, Ankara’nın AB hayaline fiilen son verir” görüşünü dile getirdi.
Fransız Liberation da, Sarkozy’nin Brüksel ziyaretinin değerlendirdiği haberinde Fransa’nın Türkiye ile müzakereleri veto etmesinin bir “kriz” yaratacağını öne sürdü. Gazete, “Bir veto bir kriz yaratır ve sadece Türkiye ile değil aynı zamanda, İngiltere gibi, üyeliğinden en çok taraftar olan ülkeler ile de. Böylece, Sarkozy’ye eşlik eden Bernard Kouchner (Dışişleri Bakanı), Ankara ile üç yeni başlığın açılmasına yeşil ışık yakabilir. ” görüşünü dile getirildi.
Financial Times de, Sarkozy’nin AB kurumsal tartışmaları sona erinceye kadar “çok tartışmalı” Türkiye üyeliği konusunu gündeme getirmeyeceğini belirttiğine dikkat çekti.
BBC: “Sarkozy Türkiye’nin AB’deki yerini reddetti’
İngiliz yayın kurumu BBC ise, “Sarkozy, Türkiye’nin AB’deki Yerini Reddetti” başlıklı haberinde Sarkozy’nin Türkiye karşıtlığını kararlı bir biçimde sürdüreceğini söylediğine dikkat çekti.
International Herald Tribune ise, Sarkozy’nin Türkiye’ye ilişkin tutumunu teyit etmekle birlikte şu aşamada Türkiye’yi tartışmanın Avrupa Anayasası görüşmelerini tehlikeye atacağını söylediğine dikkat çekerken “AB ve Türk yetkilileri Fransız vetosu olasılığı konusunda gergin olmayı sürdürüyor” diye yazdı. (HABER MERKEZİ)
Ankara’dan Sarkozy’ye yanıt
Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman, haftalık basın bilgilendirme toplantısında Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı açıklamalarına dikkat çekilmesi üzerine Türkiye-AB ilişkilerinin uzun bir geçmişe dayandığını, üyelik müzakerelerinin de sürdüğünü anımsattı. Türkiye’nin halen AB ile normal müzakereleri yürüttüğüne işaret eden Bilman, “Türkiye’nin AB’ye yönelik hedefi bellidir. Türkiye, müzakere eden bir ülke ve Türkiye’nin müzakerelerin hedefi sonuçta tam üyelik olarak belirlenmişti. Bunun dışında başka bir şey yoktur” dedi. Bilman, Türkiye’nin üç başlığa dair müzakerelerin de Haziran ayında başlamasını umduğunu söyledi.
Öte yandan Başbakan Erdoğan da, dün öğle saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’yi telefonla arayarak seçimleri kazanmasından dolayı kutladı. Erdoğan, telefonda “Birbirimizle medya aracılığıyla konuşmayalım” derken, Sarkozy de, Ankara’da meydana gelen patlama nedeniyle, şahsı ve Fransa halkı adına üzüntülerini bildirdi. Sarkozy ayrıca ortak sorunları aşmak için birlikte çalışma konusundaki arzusunu da ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gülen’in akrabası AKP’den aday adayı

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa