25 Mayıs 2007 00:00

İzmir’i yeniden düşlemek

İzmir’i yeniden düşünmek ve düşlemek” konulu İzmir Kent Kurultayı’nda, kentle ilgili düşünceler ve düşler paylaşılmaya başlandı. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, 24-25 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kurultayın ilk günkü oturumunda kenti yönetenler, kentle ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Paylaş

İzmir’i yeniden düşünmek ve düşlemek” konulu İzmir Kent Kurultayı’nda, kentle ilgili düşünceler ve düşler paylaşılmaya başlandı. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, 24-25 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kurultayın ilk günkü oturumunda kenti yönetenler, kentle ilgili görüşlerini dile getirdiler.
TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri, Mimarlar, Peyzaj Mimarları ve Şehir Plancıları odaları tarafından gerçekleştirilen kent kurultayının açılış konuşmasını, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Ahmet Göksoy yaptı. Konuşmasında Che’nin “Herkes düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür” sözünü anımsatan Göksoy, İzmir’le ilgili düşünceleri paylaşmak ve düşleri çoğaltmak için böylesi bir kurultay düzenlemeye gerek duyduklarını dile getirdi.
İlk oturuma, Prof. Dr. İlhan Tekeli başkanlık ederken konuşmacılar ise kenti yöneten yerel ve mülki idarenin başında bulunan isimlerdi. Prof. Tekeli, Ankara patlamadan sonra kent ve güvenlik konusunun yeniden öne çıktığını belirterek güvenlik adına, kentin belli bölgelere ayrılmasını ve kentlilerin birbirine yabancılaştırılmasını eleştirdi. Yapılan bir araştırmada gecekondularda yaşayan insanların 1/8’inin, “özel güvenlik” sektöründe çalıştığının görüldüğüne dikkat çeken Tekeli, yoğun talep nedeniyle büyük bir yatırımın söz konusu olduğunu söyledi.
30 yıllık sancı
İzmir B.B Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’de tarım toplumundaki çözülmenin ardından kentlere doğru yaşanan göçe dikkat çekerek İzmir’in, kurulduğu günden bu yana Ege Bölgesi’nin ticaret, ihracat ve sanayi kenti olma özelliğine dikkat çekti. Son 30 yıldaki gelişmelerin, İzmir’in Merkez Kent olma trendini zayıflattığını vurgulayan Kocaoğlu, “30 yıllık sancı” olarak tanımladığı bu durumun aşılmasının önünde birtakım engeller olduğunu dile getirdi.
Kocaoğlu, EXPO 2015 Fuarı ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fuarın yapılması ili ilgili çalışmalara işi bilmeyen, anlamayan birçok kişinin de müdahil olduğunu aktaran Kocaoğlu, “Bugün yer seçiminden çıkması gereken yasaya kadar bu iş tam bir kaos içinde gidiyor. Aracı-tefeciler bu işe girmeseydi, bunu hükümetle Universiade’da yaptığımız gibi başarılı bir şekilde yapardık. Kocaoğlu, turizm konusunda da bu kadar “var”ı olup bu kadar az kullanan bir başka kentin dünyada olmadığını söyleyerek İzmir’deki turizmin gelişmesi konusunda projelerinden bahsetti.
İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker ise konuşmasında, Ankara’daki patlamanın yarattığı havaya denk gelen “kent-terör-güvenlik” kavramları etrafında konuştu. Kentle ilgili tüm sorunların kaynağında ekonominin bulunduğunu dile getiren Peker, önemli olanın, bu ekonomik kaynağı yaratmak ve yönetmek olduğunu söyledi. “Bu kaynağı oluştururken kazı bağırtmadan yolmak gerekir” diyen Peker’in, “kaz”dan bahsederken kimleri kastettiği ise anlaşılamadı. İzmir Kent Kurultayı, bugün yapılacak oturumların ardından sonra erecek. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Antalya’nın küçük aile reisleri

SONRAKİ HABER

Barolar Birliği’nden sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...