25 Mayıs 2007 00:00

Fikir özgürlüğüne saldırıya komik ceza

Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Başbakanlık binasında “Azınlıklar” konulu raporu açıklayan İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nu darp ederek, raporu elinden alıp yırtması olayından 6 ay hapis cezası aldı.

Paylaş

Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Başbakanlık binasında “Azınlıklar” konulu raporu açıklayan İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nu darp ederek, raporu elinden alıp yırtması olayından 6 ay hapis cezası aldı. Bu ceza da para cezasına çevrilirken, Kaboğlu karara tepki gösterdi.
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Dr. Baskın Oran’ın Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş hakkında açtıkları hakaret ve fiili saldırı davası dün sonuçlandı. Ankara 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı, insan hakları örgütleri, kitle örgütleri, siyasi parti yöneticileri ve avukatların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Kaboğlu ve Oran, duruşmaya korumaları ile birlikte katıldı.
Duruşmada son sözü sorulan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, 1 Kasım 2004’te resmi görevlerini yaparken, kamu çalışanı sıfatıyla salonda bulunan kişi tarafından saldırıya uğradıklarını belirterek, bu süreçten sonra düşünce ve şiddet arasındaki ikilemin ayyuka çıktığını söyledi. Kaboğlu, yaptıkları işin kamuoyuna, kötü ve tehlikeli bir iş olarak yansıtıldığını, değişik kesimlerden ciddi tehditler almaya başladıklarını anlatarak, daha sonra kendilerine koruma tahsis edildiğini, mesleki yaşamlarının etkilendiğini, saygınlıklarının zedelendiğini ve aile hayatlarının zarar gördüğünü dile getirdi.
Prof. Dr. Baskın Oran da kendilerine yapılan bu saldırının bir milat olduğunu ve bu saldırının ardından Trabzon, İstanbul ve Malatya’daki cinayetlerin işlendiğini vurguladı. Oran, mahkemenin vereceği kararın, ifade özgürlüğüne karşı şiddet uygulayanlara yönelik emsal oluşturacağının altını çizdi.
‘Karar üzücüdür’
Duruşmaya yarım saat ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme başkanı Mehmet Nuri Öztürk, Yokuş hakkında TCK’nın “resmi görevi engelleme” suçunu düzenleyen 265. maddesi uyarınca 6 ay hapis cezası verdi. Bu ceza, 3 bin 600 YTL para cezasına çevrildi. Yokuş’a İzmir’de söylediği sözler nedeniyle ceza verilmedi.
Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avukat Oya Aydın, savcının taraflı davranmasına ve cezanın alt sınırdan verilmesine tepki göstererek, davayı Yargıtay’a taşıyacaklarını dile getirdi.
Cezayı az bulan Prof. Dr. Oran ise bu davanın, Türkiye için çok büyük bir olanak olabileceğini ancak bu aşamada bu fırsatın kaçırıldığını belirtti.
Prof. Dr. Kaboğlu da devlet binası içinde şiddetin asla meşru kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı. Kararın, Türkiye’de fikirler temelinde tartışan kişilere yönelik yapılabilecek saldırıları cesaretlendirmemesini dileyen Kaboğlu, “Dava ciddidir, karar üzücüdür” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğretmen sokak ortasında katledildi

SONRAKİ HABER

Alevilerin oylarını almak için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...