26 Mayıs 2007 00:00

‘ABD, Fetih El İslam’ı destekliyordu’

Lübnan’da ordu, Trablus’taki Nahr El Bared Filistin mülteci kampını, burada konuşlanmış olan Fetih El İslam’ı bahane ederek yerle bir ederken ABD’li gazeteci Seymour Hersh, geçen yıl kurulduğu söylenen Fetih El İslam’ın, ABD tarafından dolaylı olarak desteklendiğini ifade etti.

Paylaş

Lübnan’da ordu, Trablus’taki Nahr El Bared Filistin mülteci kampını, burada konuşlanmış olan Fetih El İslam’ı bahane ederek yerle bir ederken ABD’li gazeteci Seymour Hersh, geçen yıl kurulduğu söylenen Fetih El İslam’ın, ABD tarafından dolaylı olarak desteklendiğini ifade etti.
Pulitzer ödüllü “The New Yorker” muhabirine göre Fetih El İslam, ABD tarafından özellikle geçen yazki İsrail saldırılarına karşı direnişiyle bölgedeki Amerikan çıkarlarına zarar veren Hizbullah’a “alternatif” olarak öne sürülüyordu. Deneyimli muhabir, Sünni örgüte ilk kez geçen pazar günü saldıran Lübnan hükümetinin de mülteci kampındaki operasyondan önce örgüte destek verdiğini söyledi.
Hizbullah’a ‘alternatif’
ABD’nin CNN International televizyonunda önceki gün açıklamalarda bulunan ABD’li gazeteci Hersh, Lübnan’da özellikle Hizbullah’a “balans ayarı” olarak kullanılmak istenen Fetih El İslam’ın, ABD’nin yanı sıra Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini de ifade etti.
“Gizli planda Suudiler, büyük bir role sahipti” diyen Hersh, Lübnan’daki bu “İran-Suriye-Hizbullah karşıtı operasyon” kapsamında, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Elliot Abrams ile Suudi Ulusal Güvenlik Danışmanı ve eski ABD Büyükelçisi Prens Bandar Bin Sultan’ın, “kilit” önemleri olduğunu ifade etti.
Trablus için NATO üssü planlanıyormuş

Lübnanlı El Diyar gazetesinin, ülkedeki çatışmalar başlamadan önce “ABD ile NATO’nun mülteci kampının bulunduğu Trablus’ta bir askeri üs kurmayı planladıklarını” yazdığı öğrenildi. El Diyar’ın 15 Mayıs tarihli haberinde şu ifadelere yer verildi: “NATO, Lübnan’ı Kuzey Afrika ve Afrika Kıyıları askeri bölgesine dahil ederek Trablus’ta bir üs kurmayı planlıyor. Bölgeyi ziyaret eden Amerikan, Alman ve Türk askeri delegasyonu, kurulacak yeni üsse ‘Lübnan Ordu ve Güvenlik Eğitim Merkezi’ adını vermeyi planlıyor.”
ABD askeri yardımı
Bu arada ABD yönetimi ise Lübnan ordusuna destek için bir askeri yük gemisini yola çıkardı. Askeri teçhizat taşıyan geminin, birkaç gün içinde Lübnan’da olması bekleniyor. Ülkeye nereden geldiği açıklanmayan yabancı askeri yardım geldi. Lübnanlı yetkililer, askeri uçakların doğrudan ABD’den mi, ABD istasyonlardan mı geldiğini açıklamadı. (DIŞ HABERLER)
“Ortadoğu’da İran, Suriye ve bu ülkelerin Şii müttefiklerine karşı girişilen politika, aşırıcı Sünnileri desteklemek pahasına sürdürülüyor” diyen Hersh, “İsrail’in yenilgisi, Washington’da Hizbullah korkusu yarattı ve özellikle Beyaz Saray’da bu, daha şiddetli bir korku” diye konuştu. Hersh ayrıca, “Mezhep şiddetinin yaratıldığı bir işin içindeyiz” dedi.
ABD-Suudi ortak yapımı
CNN’e /verdiği demeçte, ABD’nin Fetih El İslam ile ilişkisi ile Afganistan’da Sovyetlere karşı Mücahidler’e verilen destek arasında bağlantı kuran Hersh, “Bugünkü durum ile Afganistan’daki 1980’lerdeki çatışmalar arasında büyük benzerlikler bulunuyor. ABD ile Suudi Arabistan’da aynı insanlar, aynı dayanaklar üzerinden ABD’nin cihatçıları kullanmasına hizmet ediyor” diye konuştu.
Fetih El İslam örgütü ile ilişkilerini, “ABD-Suudi ortak yapımı gizli program” olarak niteleyen Hersh, “Suudiler, Şii dünyasının nüfuzunu durdurabilmek için bizim planlarımızda daha büyük ve daha geniş roller alıyor” dedi.
‘Suriye bağı’ iddiası mantıkdışı
Fetih El İslam’ın, Suriye tarafından desteklendiği iddialarını ise “mantıkdışı” olarak değerlendiren Hersh, “Hizbullah’la yakın ilişkileri bulunan ve bu yüzden Bush yönetimince ağır bir dille eleştirilen Şam, bu Salafist grubu destekler mi? Mantıkdışı. Bu, bizim (ABD’nin) Suudilerle birlikte tezgahladığımız bir gizli operasyon” dedi.
Beyrut’ta çatışmalardan önce Lübnanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde, bu yetkililerin, Fetih El İslam’a göz yumulduğunu söylediğini de belirten Hersh, “Bu grubu tolere ediyorlardı, çünkü örgütü Hizbullah’a karşı bir koruma olarak görüyorlardı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...