26 Mayıs 2007 00:00

Filistinliler arasında öfke hakim

Lübnan’ın kuzeyindeki Filistin mülteci kampı Nahr El Bared’de, Lübnan askerleri ile Fetih El İslam militanları arasındaki çatışmalar önceki gece yeniden başlarken Lübnan ordusunun mülteci kampına yönelik saldırıları,...

Paylaş

Lübnan’ın kuzeyindeki Filistin mülteci kampı Nahr El Bared’de, Lübnan askerleri ile Fetih El İslam militanları arasındaki çatışmalar önceki gece yeniden başlarken Lübnan ordusunun mülteci kampına yönelik saldırıları, başta Filistinliler olmak üzere Lübnanlı politikacılar ile diplomatların tepkisine neden oldu.
Önceki gece hortlayan çatışmalardan kısa bir süre sonra Fetih El İslam, “tek taraflı ilan ettiği ateşkese uyduğunu, ancak teslim olmayacağını” açıklarken Lübnan televizyonları ise ordunun, kampa top ateşi açtığını ve patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.
Bu arada Gazze Şeridi’ndeki dinci “İslam Ordusu” ise Fetih El İslam’a yardım önerisinde bulundu. Örgüt, Gazze’de daha önce de BBC muhabiri Alan Johnston’un kaçırılmasının sorumlusu olarak, adını ön plana çıkarmıştı.
‘Örgütün işine gelebilir’
Öte yandan İngiltere’de yayımlanan “The Guardian” gazetesi ise “Lübnan’ın son 20 yıldır yaşadığı en şiddetli çatışmalar olan Nahr El Bared’e yönelik Lübnan ordusunun taktiklerinin tepkiye neden olduğunu” duyurdu.
Lübnan’daki 400 bin kişilik Filistinli mültecileri temsil eden Filistinli yetkililer, Lübnan ordusunun Nahr El Bared mülteci kampına yönelik saldırılarının, mülteciler arasında öfkeye neden olduğunu ve bunun, Fetih El İslam’ın işine gelebileceği uyarısında bulundu.
Filistinliler, örgütün, bu sayede ülkedeki diğer Filistin mülteci kamplarında yeni sempatizanlarla buluşabileceğini belirtti.
Lübnan ordusunun, Trablus’taki kampa yönelik saldırıları sonucu 60’ın üzerinde kişi yaşamını yitirmişti.
Çatışmalar sırasında çapraz ateş arasında kalan siviller, tek taraflı ilan edilen ateşkesin ardından kamptan kaçmak zorunda kalmıştı. Kampta 40 binin üzerinde Filistinli mülteci bulunuyor.
‘İntikam için Sidon’a gidebilirler’
Lübnan ordusunun kampa yönelik saldırılarının, “ters tepebileceğini” ifade eden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yetkililerinden Soheil El Natur, “Diğer kamplarda da radikaller var. Eğer bu kişiler intikam derdine düşerse, doğruca Sidon’a gider” dedi.
Sidon, Lübnan’daki en büyük Filistin mülteci kampına ev sahipliği yapıyor.
Nahr El Bared’i çarşamba günü terk etmek zorunda kalan Şeyh Muhammed Ebu Haid de kampta elektrik, su ve tıbbi yardımın olmadığını ifade ederek “Bir öğretmen dua ederken öldürüldü, en yakın arkadaşımın ölümüne şahit oldum” ifadelerini kullandı.
Lübnan ordusunun saldırıları sırasında kampta bulunan Mahir (27) adlı Filistinli ise “Ordu bizi öldürmeye çalıştı, hareket eden her şeyi vuruyorlardı. Evlerin içi bile güvenli değildi” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD savaş gemileriyle gözdağı veriyor

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...