26 Mayıs 2007 00:00

Bush Kongre’den istediğini aldı

İşgal bütçesini çekilmeye bağlayan tasarıdan vazgeçen ABD Kongresi, bütçeyi çekilme takvimi olmadan onayladı. Bush ise, Irak’ta yazın ‘daha kanlı geçeceğini’ ilan etti.

Paylaş

ABD’de Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre’de işgal bütçesi ABD Başkanı George Bush’un daha önceki vetosunun ardından Irak’tan asker çekme şartına bağlı olmadan onaylandı.
ABD Temsilciler Meclisi ve ardından Senato, Kongrede çoğunluktaki Demokratlarla Bush arasında dört ay süren mücadeleden sonra, Irak işgalinin sürdürülmesi için 100 milyar dolarlık bütçeye onay verdi.
Irak işgal bütçesiyle ilgili yasa, Temsilciler Meclisi’nde askerlerin geri çekilmesiyle ilgili takvim olmadan 142’ye karşı 280 oyla kabul edildikten iki saat sonra Senatoda da 14’e karşı 80 oyla onaylanarak Bush’a gönderildi.
Demokratlar ise, geri adımın Beyaz Saray açısından bir zafer olduğu yorumlarını reddediyorlar. Meclis Başkanı Nancy Pelosi, tasarının “savaşın noktalanması sürecini başlatmak için önemli bir adım” olduğunu savundu.
Bush ise Irak’ta bu yazın daha kanlı geçeceği sinyalini verdi. Benzer bir açıklamayı Savunma Bakanı Robert Gates de yaptı.
Irak’ta gelecek hafta ve aylarda şiddetli çatışmalar çıkacağını ifade ederek, “Bu yaz, yeni strateji için çok kritik bir dönem olacak” dedi ve Amerikalı ve Iraklıların daha çok sayıda can kaybı verebileceğini de ifade etti.
Pentagon’da bir basın toplantısı düzenleyen Gates ise, “Irak’ta, Amerikan güçlerinin azaltılıp, azaltılmaması ya da bunun ne zaman yapılması gerektiği konularında Washington’daki kararları etkilemek amacıyla şiddetin artacağına inandığını” söyledi.
Bu arada Irak’ta direnişçilerin dün ve önceki gün düzenlediği saldırılarda 9 Amerikan askeri öldürüldü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sadr: İşgalciler çekilsin!

SONRAKİ HABER

İsrail Gazze’ye füze yağdırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...