26 Mayıs 2007 00:00

Koltuğa yapıştı!

Öz İplik-İş Kahramanmaraş Şube Kongresi’nin ardından yaşananlar, ‘Bu kadar da olmaz’ dedirtiyor. Seçimleri kaybeden Şube Başkanı, ilk önce makamını terk etmek istemedi.

Paylaş

Öz İplik-İş Kahramanmaraş Şube Kongresi’nin ardından yaşananlar, ‘Bu kadar da olmaz’ dedirtiyor. Seçimleri kaybeden Şube Başkanı, ilk önce makamını terk etmek istemedi. Bu da yetmedi, türlü oyunlarla yeni seçilenlerin görevini yapmasını engellemeye çalıştı. Öz İplik-İş Kahramanmaraş Şubesi’nin geçtiğimiz pazar günü yapılan kongresinde, eski yönetime tepki gösteren işçiler, yeni bir liste hazırlamış ve 97 oyun 72’sini alarak yönetime gelmişlerdi.
Yenilgiyi kabul edemeyen Genel Merkez Yöneticisi ve eski Şube Başkanı Şaban Turgut ise görev ve yetkilerini devretmeyerek sendikadaki makam odasından ayrılmadı. Yeni seçilen yöneticiler, Turgut’un kendilerine “Bana Genel Başkan bu yetkiyi verdi. Buradan hiçbir yere ayrılmıyorum. Sendikanın başkan odasını, bilgisayarını, arabasını ve gelir gider, fatura işlerinde yetkiyi kullanmaya devam edeceğim” dediğini aktardılar. Yeni yöneticiler, sorunu ilettikleri Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin’in de kendilerine “İdare edin” dediğini söylediler.
Kilitleri değiştirdiler
Yaptıkları başvurulardan sonuç alamayan yeni yönetim, çareyi şube binasının kilitlerini değiştirmekte buldu. Dün sabah işçilerle birlikte sendikaya giderek kilitleri değiştiren işçiler ve yöneticiler, gün boyu sendikada nöbet tuttu. Şaban Turgut ise sendikaya gelmedi. İşçilerin büyük bir çoğunluğunun eski yönetime oldukça tepkili olduğunu söyleyen yeni Şube Başkanı Mustafa Demir, “Eski Şube Başkanı, toplusözleşmelerde bizden habersiz imza atarak haklarımızı patrona peşkeş çeken, işçilerin davasını satan, sorunlarının çözümünü isteyen işçileri patrona ispiyon eden biri olarak biliniyor. İşte bu yüzden bu kongrede, kendi akrabaları da dahil olmak üzere işçilerin büyük bir çoğunluğunun desteğiyle yeni yönetime seçildik. Genel merkez yöneticisi olarak bu arkadaşımız sendikaya gelebilir. Ancak işçilerin oylarıyla bize verdiği yetkileri ve görevleri gasp etmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Yeni yöneticiler işten atıldı
Şubeye yeni seçilen yönetime karşı Arsan Tekstil patronu da harekete geçti. Önceki gün 2’si şube yöneticisi 3 işçi işten atıldı. İşten atılan Şube Yöneticisi Kadriye Sevgili, 3 yıl temsilciliğini yaptığı eski yönetimi, işçilerin hakkını savunmamakla eleştirdi: “İşçiden habersiz ara protokoller ve anlaşmalar yaptılar. Bunlar hazmedilecek durumlar değil. Sendikanın varlığına aykırı durumlardır. Bunun üzerine biz de adaylığımızı koyup tespit ettiğimiz olumsuzlukların üstüne gitmeye karar verdik. Ve yönetime geldik.”
İşten atılmayı kabul etmediğini ve hiçbir şeye imza atmadığını ifade eden Sevgili, “Öz İplik-İş avukatı ile görüştüm ve bana ‘Genel Başkan’a sormadan size yardımcı olamam’ cevabını verdi. İşe iade için dava açacağız ama ayrıca yeni işten atmaları önlemek için mücadele edeceğiz. Bizi yıldıramazlar. Bütün işçi arkadaşlarımızla beraber sesimizi duyurmak için güçlü eylemler yapacağız. Sendikamıza da kaderimize de hep birlikte el koyacağız” dedi.
Bütün bu yaşananlara ve işten atmalara karşı işçiler, AKP il binası önünde basın açıklaması yapma kararı aldı. Gazetemize açıklama yapan Arsan Tekstil işçileri, “İşçinin 4 ikramiyesi her sözleşmede eksildi. Şu anda sadece 1 ikramiye ödeniyor. Yeni yönetimi destekleyen arkadaşlara baskı uyguluyorlar. Sendikadan istifaya ve işten çıkarmaya yönelik baskılar söz konusu. Bunların hiçbirinden yılmayacağız ve seçtiğimiz arkadaşlarımızla beraber, sendikamızı ve ekmeğimizi savunmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştular.
‘Bir oda Şaban’a bir oda Mustafa’ya’
Gazetemize açıklama yapan Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin ise şu iddialarda bulundu: “Bir sorun söz konusu değil, demokratik bir seçim olmuştur. Yeni yönetim görevine başlamıştır. Anahtar kendilerine verildi. Şaban Turgut atanmış genel başkan yardımcısı. İki oda var; birisi Şaban’a, birisi yeni Şube Başkanı Mustafa’ya. Bilgisayarı ikisi de kullanacak. Sonuçta her odada bilgisayar olacak diye bir şey yok. Bilgisayarı zaten daha bir ay önce gönderdik. Gelir genel merkeze gelir, ne Şaban ne de Mustafa’ya. O şubenin üye sayısı düştüğü için arabayı geri alacağız. Esas problem, işten atılan işçiler. İşveren ile telefonla görüştüm. Aramızda sert bir konuşma geçti. İşveren ‘Bunlar zaten tazminat istiyorlardı, sendikayı bu yolda kullandılar’ diye açıklama yaptı. Kendileri müracaat etmiş. Tek taraflı işten atma söz konusu değil.”
(Kahramanmaraş/EVRENSEL)
Mehmet Türkmen - Umut Keskintimur
ÖNCEKİ HABER

Kadro aldatmacası protesto edildi

SONRAKİ HABER

EKONOMİ DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...