26 Mayıs 2007 00:00

Sagra işçileri mücadelede kararlı

Ücretlerini alamadıkları için İş Yasası’nın 34. maddesine dayanarak üretimi durduran Sagra Fabrikası işçileri, Tek Gıda-İş’te örgütlenme sürecini tamamladı. Sagra patronu ise posta yoluyla gönderdiği yazıyla işçileri işten çıkardığını, tazminatlarının ise 52 gün içinde ödeneceğini bildirdi.

Paylaş

Ücretlerini alamadıkları için İş Yasası’nın 34. maddesine dayanarak üretimi durduran Sagra Fabrikası işçileri, Tek Gıda-İş’te örgütlenme sürecini tamamladı. Sagra patronu ise posta yoluyla gönderdiği yazıyla işçileri işten çıkardığını, tazminatlarının ise 52 gün içinde ödeneceğini bildirdi. Bütün haklarının verilmesini ve sendikalı olarak çalışmak isteyen işçiler ise tebligatları almıyor.
Fabrika bahçesinden ayrılmayan işçiler, sorunlarının çözüme ulaşmaması durumunda her yerde eylem yapmakta kararlılar.
Çatıdan mı atlayalım?
İşçilerden, Sezgin Aktaş, Turgay Özkaya, Onur Kandemir, Olcan Çakmak, Neşe Akça, Yasemin Topal, Nilüfer Seven, Melike Aktaş, Orhan Odabaşı, Halil Başar yapılan söyleşide tepkilerini ve haklı mücadelelerini anlattılar. Haklı eylemlerinin kimi televizyonlarda haber değeri görülmediğini söyleyen işçiler, “haber olabilmek için çatıdan mı atlamak gerekir” diye soruyorlar. Kamuoyundan destek isteyen işçiler, mücadelelerinde kararlı olduklarını belirttiler. Ücretlerini alamadıkları için borçlarının arttığını, evlerine ekmek götüremediklerini ve sıkıntının her gün daha da büyüdüğünü söylediler.
İşçiler, açıklamalarında hükümetin de sorunlarına karşı duyarlı olmasını istediler. Üretimi durdurma eylemlerinin yanı sıra üretilen malların ve hammaddelerin çıkışını da engellediklerini dile getiren işçiler, hakim çağırarak tutanakla mal tespiti yaptırdıklarını, ücretleri ödenmeden mal çıkışına izin vermeyeceklerini ifade ettiler.
Dayanışma etkinlikleri
Sagra işçilerinin sorunlarını ve mücadelelerini kamuoyuna duyurmada önemli rol alan Emek Partisi’nin Ordu İl Başkanı Coşkun Özbucak, “Sagra işçilerini sendikalaşma mücadelesi döneminde olduğu gibi iş ve ekmek mücadelesinde yalnız bırakmayacağız. Sagra işçilerinin ekonomik ve moral desteğine gereksinimi var” dedi. Özbucak, dayanışma geceleri ve etkinlikler yapılması için sendika ile görüştüklerini dile getirdi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Belediye-İş Şube Başkanı Selim Yöndem ise artık bıçağın kemiğe dayandığını belirterek, işçilerin söz yerine alacaklarını istediklerini ifade etti. “Dokuz ay bu işçiler ne yapar, ne yer, ne içer, duyan yok. Bu nasıl bir insanlık ki, işçilerin açlığı karşısında sorunu çözmeye yanaşılmıyor. Biz sendikayız. Uzlaşmadan yanayız. Tekliflerini getirsinler görüşelim” diyen Yöndem, sorunun işçilerin alacaklarının ödenmemesi olduğunu belirterek, patronun işçilerin iş akitlerini sona erdirdiği yazıyı da iptal etmesi gerektiğini dile getirdi.(Ordu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Promosyon paraları araçlara verildi

SONRAKİ HABER

Kadro aldatmacası protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...