26 Mayıs 2007 00:00

Sezer, Anayasa paketini veto etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini Meclis’e iade etti. Yasaları 15 gün inceleme süresi bulunan Sezer’in onayına sunulan Anayasa değişikliği paketi 14 gündür Köşk’te bekliyordu.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini Meclis’e iade etti. Yasaları 15 gün inceleme süresi bulunan Sezer’in onayına sunulan Anayasa değişikliği paketi 14 gündür Köşk’te bekliyordu. Sezer, Anayasa paketinin TBMM’de bir kez daha görüşülmesini istedi.
Sezer, getirilmek istenen sistem değişikliğinin, haklı ve kabul edilebilir bir gerekçesi olmadığını belirterek, paketin derhal yenilenmesi gereken Meclis tarafından yapıldığına dikkat çekti. Değişikliğin rejimi sıkıntıya sokacağının açık olduğunu belirten Sezer, düzenlemenin kamuoyunda tartışılıp Meclis’te ele alınmasının daha doğru olduğunu ifade eti.
Yansızlığı etkiler
Anayasa değişikliğinin rejim krizinin aşılması, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi, toplumsal gönencin artırılması gibi haklı bir gerekçeye, kamuoyu isteğine ya da toplumsal uzlaşmaya dayanmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sezer, 7 sayfalık karar gerekçesinde, “Parlamenter rejimden sapma anlamına gelen, devlet ve ulus yaşamında çok önemli sonuçlar yaratacak bu Anayasa değişikliğinin, temsilde adaletin sağlanamadığı bir Meclis tarafından ve bu kadar kısa bir süre içinde, tartışılmadan, olgunlaştırılmadan yapılmasının uzun erimli ve giderilmesi olanaksız sakıncalar yaratacağı açıktır. Anayasa’nın 101. maddesine göre, bir kişi ancak bir kez cumhurbaşkanlığı yapabilmektedir. Cumhurbaşkanının iki dönem cumhurbaşkanlığı yapamaması yansızlığının ve partiler üstü konumunun gereğidir. İkinci kez seçilme olasılığı, cumhurbaşkanını, kimi siyasal partileri hoşnut etme, bir siyasal partiyle, özellikle iktidarla özdeşleştirme yoluna itebilecektir. Bu durum, cumhurbaşkanının yansızlığını zedeleyecek, birleştirici, istikrar ve denge sağlayıcı işlevini anlamsız kılacaktır” ifadesine yer verdi.
AKP’nin, Cumhurbaşkanı Sezer’in iadesinin hemen ardından paketi komisyon gündemine alması, ardından da Genel Kurul’a getirmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Balıkesir’de ortak aday arayışı

SONRAKİ HABER

‘AKP verilen imkanı iyi kullanmadı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa