26 Mayıs 2007 00:00

Adım adım sınır ötesine

Ankara’da Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyon tartışmaları sürerken, Washington resmi ağızlardan yaptığı açıklamalarla operasyona karşı olduğunu bir kez daha duyurdu.

Paylaş

Ankara’da Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyon tartışmaları sürerken, Washington resmi ağızlardan yaptığı açıklamalarla operasyona karşı olduğunu bir kez daha duyurdu. Ancak kulislerde zamanı ve alanı sınırlı, bir defalık operasyona ABD’nin “yeşil ışık” yakabileceği konuşuluyor.
Ankara’daki patlamanın ardından yeniden gündeme gelen sınır ötesi operasyon tartışmaları ABD’de de yankı buldu. Olası bir operasyona karşı olduğunu defalarca açıklayan Washington, bu tutumunu koruduğunu bir kez daha resmi ağızlardan duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Irak’a yönelik tek yanlı bir müdahalenin sorunu çözmeyeceğini söyledi. Casey, “Irak’a Türkiye’den veya başka bir yerden yönelebilecek tek yanlı bir askeri eylemin, herhangi bir sorunu çözebileceğini kesinlikle düşünmüyoruz” dedi.
ABD, TSK’yı izliyor
ABD’li sözcü bunları söylerken, ABD’li askerler, TSK’nın Türkiye-Irak sınırı boyunca PKK’ye yönelik yürüttüğü operasyonu takibe aldı. CNN Türk’ün DHA’ya dayandırdığı habere göre Amerikan askerleri, sınırdaki hareketlikle ilgili olarak, Irak’ın sınır kasaba ve köylerinden bilgi alıyor. Bağdat’tan Zaho’ya giden Amerikan üst düzey istihbarat yöneticilerinin, kaymakam ile görüştükten sonra sınırda incelemelerde bulunduğu belirtildi.
Amerikan ordusuna ait iki helikopter de her gün sınır boyunca keşif uçuşları yapıyor. Karada da, Habur’un karşısındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı’nda Amerikan askerleri beklemeye başladı. Yerel Kürt hükümetine bağlı güvenlik güçleri de sınırda bulunan karakollarının etrafına yeni mevziler kazdığı yönünde bilgiler geliyor.
Kulislerde ‘yeşil ışık’
ABD yönetiminin resmi tutumu bu yönde ancak kulislerde şartlı bir operasyona “yeşil ışık” yakılabileceği konuşuluyor.
Bölgede yükselen tansiyon ve bunun seçim sürecine olası yansımaları ABD yönetimini rahatsız ediyor. ABD’li kaynakları, bu rahatsızlığın ilke olarak operasyonun karşısında duran Washington’ın yaklaşımında değişikliğe yol açabileceğini söyledi. George Bush yönetimi olası bir operasyon için hem Bağdat’ın hem de Kuzey Irak’taki yerel yönetimin onayının alınması şartını öne sürüyor.
‘Bir defa ve sınırlı’
Operasyonun sınır boyundaki PKK kamplarıyla sınırlı olması isteniyor. Harekatın süresinin geniş tutulmaması ve bir defalık olması şartıyla onaylanabileceğine işaret ediliyor. Bu şartlar altındaki bir operasyona Türkiye’nin vereceği cevap ise merak konusu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Washington ziyareti sırasında sınırlı bir operasyona razı olmadıklarını söylemişti. (HABER MERKEZİ)
KYB: Türkiye sınır köylerini bombalıyor
Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) basın yayın merkezi PUKmedia, Türk topçularının sınır hattındaki Kürt köyleri bombaladığını öne sürdü.
PUKmedia’nın iddialarına göre, Türk topçuları önceki gün saat 15.00 sıralarında Duhok’un Zaxo ilçesine bağlı Besaxa köyünü bir saat boyunca havan toplarıyla bombaladı. Bombalamada can kaybı olmazken, havan toplarının düştüğü alanlarda ekili araziler ve meyve bahçelerinin tahrip olduğu belirtildi. Bölgedeki güvenlik kaynakları, İran ve Türkiye’nin bombalama olaylarıyla sınır ötesi operasyonlar için sınırdaki köylerin boşaltılmasını amaçladıklarını ileri sürüyor. (HABER MERKEZİ)
Gül: Şu anda tezkere hazırlığı yok
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kuzey Irak’a operasyon düzenlenmesi konusunda “şu anda askerden gelen talep bulunmadığını” belirterek, TBMM ve hükümetin terörle mücadele konusunda “netice alacak her türlü operasyon, faaliyet ve çatışmaya destek vereceğini” söyledi.
NTV’de canlı yayına katılan Gül, Ankara’daki son saldırının ardından Kuzey Irak’a herhangi bir operasyonun söz konusu olup olmadığına ve terörle mücadeleye ilişkin soruları yanıtladı. Gül, “bölücü terörle mücadelenin herkesin birinci önceliği ve Türkiye’nin önündeki en ciddi tehdit olduğunu” söyledi.
“Irak’ın kuzeyine operasyon konusunda askerden bir talep gelip gelmediğinin” sorulması üzerine Gül, “Resmi bir şekilde bu toplantılarda böyle talepler olmadı. Netice alacak talepler söz konusu olursa, TBMM bunlara muhakkak ki izin verir... Ama bu konular, kamuoyu önünde konuşulacak konular değil” dedi.
“Hükümetin şu anda bir tezkere hazırlığı içinde olup olmadığı sorusuna da Gül, “Şu anda yok” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Tunceli’de Emniyet müdürüne saldırı

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...