27 Mayıs 2007 00:00

Lisede sınıf ayrımı

İlk ve ortaöğretim okullarının kapanmasına az bir süre kala ÖSS stresi altındaki lise son sınıf öğrencilerini şimdi de diploma parası sıkıntısı sardı. İzmir’deki bazı liselerde öğrencilerden spor, karne, sınav ve diploma parası adı altında para toplanıyor

Paylaş

İlk ve ortaöğretim okullarının kapanmasına az bir süre kala ÖSS stresi altındaki lise son sınıf öğrencilerini şimdi de diploma parası sıkıntısı sardı. İzmir’deki bazı liselerde öğrencilerden spor, karne, sınav ve diploma parası adı altında para toplanıyor. Para vermeyen öğrencilerin okula girişine dahi izin verilmek istenmezken, kimi okullarda yaka kartı takılıyor kimi okullarda da ‘az para ödeyen’ ve ‘çok para ödeyen’ şeklinde olmak üzere sınıflar ikiye ayrılıyor.
Lise son sınıf öğrencisi Sevgi Ç. okulunda, diploma parası vermeyenlerin işlemlerinin yapılmadığını söyledi.
Lise öğrencisi Eren O. çeşitli adlar altında para vermeye zorlandıklarını anlatırken; Tubay K. “Her sınav için 1 YTL alınıyor. Para veremeyen yoksul öğrenciler disipline sevk ediliyor” diye konuştu.
Alper P. eğitimin temel hakları olduğunu ve bu haklarının engellenemeyeceğini vurgulayarak, “Diğer ülkelerde eğitimle ilgili bir sorun olduğu zaman insanlar sokaklara dökülüyor. Biz de kendi hakkımız olan eğitim hakkımızı savunmalıyız” dedi.
Para toplamak suç
Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ziya Kanya, öğrencilerden para toplanmasının suç olduğunu, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul müdürlerine “Ya para toplayıp, okulları birer işletme gibi yöneteceksiniz ya da çekip gideceksiniz” dayatmasında bulunduğunu söyledi.
Sendika olarak dönem başında, “Eğitime yeterli bütçe, okuluma ödenek istiyorum” sloganıyla bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Kanya, şöyle devam etti: “Okul aile birlikleri vasıtasıyla velilere duygu sömürüsü yaparak para toplamaya çalışıyorlar. Devlet okullarını adım adım özelleştirmeye çalışıyorlar.
Birçok bölgede yeni para toplama yöntemleri geliştiriliyor. Aidatını veremeyen öğrenci okul turnikesinden geçemiyor. Karşıyaka’da bir ilköğretim okulunda ilk dönem için 25, ikinci dönem için 25 YTL aidat istendi. Bu aidatları veren öğrencilere yaka kartı takıldı. Böylece para vermeyen öğrenciler teşhir edilerek, rencide edildi.” (İzmir/EVRENSEL)
Sınıfları paralı parasız diye ayırıyorlar
Orhan Yüce (ÖVDER İzmir Şube Başkanı): Bugün okula gitmesi gereken dört milyona yakın çocuk okuyamamaktadır. Bunun esas nedeni devletin eğitime yatırım yapmaması ve yükü velilerin üstüne yıkmasıdır. Okullarda toplanan paraların hiçbir resmi dayanağı olmadığı halde okul aile birlikleri okulun tahsildarları gibi çalışmaktadırlar. Hemen hemen her okulda düzenli aidat alınmasının yanı sıra karne parası, diploma parası, güvenlikçi parası, temizlik parası, fotokopi parası vb. gibi 30’un üzerinde kalemde para toplanmaktadır. Bu durum öyle bir hal almıştır ki çok para toplayan okullar ayrımı okullar içinde çok para toplayan sınıflar ayırımına dönüşmüştür. Para vermeyen ya da veremeyen öğrenciler sınıf anneleri kanalıyla baskı altına alınmakta, okul yönetiminin ve hatta öğretmenlerin hedefi haline getirilmektedir. Özellikle ilköğretim okullarında hiçbir ad altında para toplanamaz, öğrenciler 18 yaşından küçük oldukları için para vermeye zorlanamaz. Böyle bir uygulama da anne babalar devreye girmeli, veli olarak çocuklarının haklarını ve kendi haklarını savunmalıdırlar.”
Burhan Akhan/Çağdaş Özdem
ÖNCEKİ HABER

Failler bulunsun, genelge kaldırılsın

SONRAKİ HABER

Halk hizmet bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...