27 Mayıs 2007 00:00

Anarşiste Kürtçe konuşmak yasak!

Kızıltepe 3. Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde bugün oynanacak olan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İtalyan yazar Dario Fo’nun başyapıtlarından biri olan ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ adlı oyunun sergilenmesine Kızıltepe Kaymakamlığı tarafından ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle izin verilmedi

Paylaş

Kızıltepe 3. Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde bugün oynanacak olan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İtalyan yazar Dario Fo’nun başyapıtlarından biri olan ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ adlı oyunun sergilenmesine Kızıltepe Kaymakamlığı tarafından ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. İstanbul Devlet Tiyatrosu başta olmak üzere yaklaşık 40 tiyatro grubu ve devlet tiyatrosu tarafından Türkiye ve diğer ülkelerde sahnelenen oyun, Mezopotamya Kültür Sanat Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını yürüten Teatra Jiyana Nû tarafından Kürtçe oynanacaktı. Fakat Kızıltepe Kaymakamlığı, ‘2911 sayılı Kanun’un 17. maddesinde belirtilen hususlarda ve 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu’nun 11/C fıkrasına istinaden sahnelenmesine izin verilmemiştir’ gerekçesi ile oyuna yasak koydu. Teatra Jiyana Nû oyuncuları bugün basın açıklaması düzenleyerek, kaymakamlığın kararını protesto edecek.
Kürt diline tahammülsüzlük
Oyunun oynanmasına izin verilmemesine tepki gösteren oyuncu Murat Batgi ise kararın siyasi ve yersiz bir karar olduğunu belirterek, “Verilen bu karar acayip ve şaşırtıcı bir karardır. Yani bu oyun birçok yerde oynandı ama böylesi bir yasaklama ile karşılaşmadı. Kürtçe bir oyun bu ülkeyi nasıl bölecek. 20 yıldan fazladır dünyanın birçok yerinde sergilenen ve çok izlenen bir oyun yasaklanıyor. Yani sırf oyun Kürtçe sergilendiği için mi bu yasak konuluyor acaba. Kürt dili karşısındaki bu tahammülsüzlüğü anlamak zor. Bu kararı doğru bulmuyorum” şeklinde konuşarak tepki gösterdi.
‘Karar antidemokratik’
Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar ise, oyunun yasaklanmasının anlamsız olduğunu söyledi. Programı buradaki tüm kitle örgütleri ile beraber hazırladıklarını belirten Sincar, “21. yüzyılda bir oyunun böylesi gerekçeler ile yasaklanması açıkçası ne kadar antidemokratik olduklarını gösteriyor. Tüm festival programı Kürtçe. Yani oyun sırf Kürtçe olduğu için yasaklanıyorsa o zaman bizim tüm programlarımız Kürtçe, onu da yasaklayabiliyorlarsa yasaklasınlar” dedi. Sincar, festivalin sonrasında ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’ adlı oyunu Kızıltepe’ye getireceklerinin sözünü verdi. (Mardin/DİHA)
Bergüzar Oruç
ÖNCEKİ HABER

Yine toplu mezar yine Bolu Tugayı

SONRAKİ HABER

‘Sınırın ötesinde çözüm yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa