27 Mayıs 2007 00:00

Yine toplu mezar yine Bolu Tugayı

Adı köy yakmaları, gözalında kayıplarla anılan Bolu Jandarma Tugayı, yeni bir toplu mezar ile bir kez daha gündemde. 14 yıl önce, Diyarbakır’ın Kulp İlçesi Deveboyu Mezrası’nda gözaltına alınarak kaybolan Mehmet Selim Örhan, amcası Hasan, kuzeni Cezayir Örhan ile beraberindeki 5 köylünün cesedi kurşuna dizilmiş ve yanmış bir şekilde bulundu

Paylaş

Adı köy yakmaları, gözalında kayıplarla anılan Bolu Jandarma Tugayı, yeni bir toplu mezar ile bir kez daha gündemde. 14 yıl önce, Diyarbakır’ın Kulp İlçesi Deveboyu Mezrası’nda gözaltına alınarak kaybolan Mehmet Selim Örhan, amcası Hasan, kuzeni Cezayir Örhan ile beraberindeki 5 köylünün cesedi kurşuna dizilmiş ve yanmış bir şekilde bulundu.
12 yaşındaydı
Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2003 yılında Bağcılar Köyü Düzpelit Mezrası Kevrokok mevkiinde bulunan toplu mezardaki şahısların kimlik tespiti işlemlerini yaparken, savcılığının önceki gün M. Selim Örhan’ın ailesine verdiği rapor gerçeği gözler önüne serdi. İHD Diyarbakır Şubesi de dün konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya M. Selim Örhan’ın akrabaları ve 14 yıl önce köyde bıraktığı oğlu Adnan Örhan katıldı. Babası gözaltına alındığında 12 yaşında olan Örhan, son olarak babasının “götürmeyin” gözlerinin aklında kaldığını belirtiyor. Örhan,”Gözaltına aldıktan sonra kurşunluyorsunuz ve sonrasında ölen cesede işkence yapıyorsunuz. İnsanlık tarihine sığmaz bunlar “ dedi.
İHD: Bulgular kesin
İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ da, bunun ilk olmadığını hatırlatarak, “M. Selim Örhan’ın gözaltına alındıktan sonra öldürülüp, kendisiyle aynı kaderi paylaşan 7 kişiyle aynı toplu mezara gömüldüğünü açığa çıkartmış bulunuyoruz. Tarih, coğrafya ve faaillerin adresleri oldukça açık. 1994 yılında operasyon yürüten Bolu Jandarma Tugayı’nın gözaltına aldığı köylülerin öldürülmesi açığa çıkan yüzlerce vakadan sadece biri” dedi. 2003 yılında İHD Diyarbakır Şubesine başvuran Örhan ailesinin iç hukukta herhangi bir sonuç almayınca AHİM’e başvurduğunu ve Türkiye’nin mahkum edildiğini dile getiren Yalçındağ, “Daha önce de benzer vakaları basın yolu ile duyurduk. Savcılığa fail askerler hakkında gerekli adli soruşturmanın başlatılması gerektiğini belirttik.Ancak sonuç alınmadı” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

MERCEK

SONRAKİ HABER

Anarşiste Kürtçe konuşmak yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa