27 Mayıs 2007 00:00

AKP inadını sürdürdü

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliği paketi, Cumhurbaşkanı'nın vetosunun ardından, AKP'nin hızlandırması ile Meclis Anayasa Komisyonu'nda yeniden görüşüldü

Paylaş

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliği paketi, Cumhurbaşkanı'nın vetosunun ardından, AKP'nin hızlandırması ile Meclis Anayasa Komisyonu'nda yeniden görüşüldü.
Cumhurbaşkanının halk tarafından, 5 yıllık süre ile seçilmesi ve iki kez aday olabilmesi, milletvekili seçimlerinin dört yılda bir yapılması ve Meclis'te toplantı yeter sayısının üçte bir olarak düzenlenmesine ilişkin anayasa değişiklik paketinde ısrar eden AKP, vetonun ardından değişikliği dün yeniden Anayasa Komisyonu'na getirdi. Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen yasaların Meclis Genel Kurulu'nda okunduktan sonra komisyona havale edilmesine ilişki içtüzük hükmünü bile beklemeyen AKP'nin hızlandırmasıyla komisyon dün saat 16.00'da toplandı.
Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçesi okunduktan sonra, Komisyon Başkanı AKP'li Burhan Kuzu, pakette üç ayrı düzenleme yapıldığını, cumhurbaşkanının sadece cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin bölüme itiraz ettiğini savundu. CHP'liler ise itiraz ederek, "Okumuyor musunuz?" dediler.
CHP'li Oya Araslı, AKP'nin değişiklikte ısrarını eleştirerek, "bu yol çıkar yol değildir. Türkiye'yi uçuruma atma zihniyetidir" dedi.
AKP'li Ayhan Sefer Üstün ise cumhurbaşkanını hedefine alarak, "Parlamentonun temsil yeterliğini sorguluyor" dedi. Cumhurbaşkanını seçen DSP'nin seçimlere girmeyeceğini, ANAP'ın DP'yle birleşeceğini, MHP'nin barajın altında kaldığını belirterek, asıl temsil sorunu olanın cumhurbaşkanı olduğunu savunan Üstün, "Sırça köşkte oturanlar komşularına taş atmayın" dedi.
CHP'li Yılmaz Kaya ise anayasa değişikliğinin, Genel Kurul'da okunmadan komisyon gündemine alınmasının tüzük ihlali olduğunu söyledi. CHP'li Atilla Emek, seçim kararı alan bir Meclis'in böylesine önemli bir anayasa değişikliği yapmasını eleştirerek, Avrupa'da böyle bir uygulama olup olmadığını sordu. AKP'li Metin Kaşıkoğlu, "Orada böyle bir muhalefet de yok" diye karşılık verdi. Emek 4 Haziran'da listelerde, kendilerinden de dahil yer almayacak çok sayıda milletvekilinin bulunacağını belirterek, listede yer almayacak milletvekilleri ile bu değişikliğin geçeceğine dikkat çekti. CHP'li Atilla Kart da AKP'lilerin itirazları, tepkileri arasında "yolsuzluk batağına saplanmış, yoksulluğu sadaka kültürü ile aşmaya çalışan bir hükümet" olduğunu söyledi. Kart AKP'nin 22 Temmuz öncesi kendisine söylem yaratmaya çalıştığını söyledi. CHP'lilerin geri çekilmesini istemesine rağmen ve zaman zaman çıkan tartışmalar arasında anayasa değişiklik paketi görüşüldü. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SHP seçime katılmıyor

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa