27 Mayıs 2007 00:00

CIA’e Tahran’ı istikrasızlaştırma yetkisi

ABD’de istihbarat birimlerinin, Tahran yönetimini “silah kullanmadan istikrarsızlaştırmak ve kadife darbe” için yetkilendirildikleri ileri sürüldü

Paylaş

ABD’de istihbarat birimlerinin, Tahran yönetimini “silah kullanmadan istikrarsızlaştırmak ve kadife darbe” için yetkilendirildikleri ileri sürüldü.
Amerikan ABC televizyonunun haberine göre, ABD Başkanı George W. Bush, Merkezi Haberalma Teşkilatı’nı (CIA), “İran İslam Cumhuriyeti’ni silah kullanmadan istikrarsızlaştırmak ve olası rejim değişikliklerine olanak sağlamak” amacıyla yetkilendirdi.
Medyanın, “kadife devrim” olarak adlandırdığı gizli operasyonların, askeri müdahaleden daha “kazançlı” olması için İran’ın ekonomisi hedef alınacak ve propaganda çalışmalarına hız verilecek.
ABD’nin gizli planında, İran’da karşı silahlı mücadele veren Sünni “Cundullah” örgütünün de desteklenmesi isteniyor.
Askeri olmayan onlarca plan
Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA), İran’a ilişkin son olumsuz raporunun ardından, İran yakınlarındaki Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikatlara başlayan ve böylece Tahran’a “askeri seçeneğin gündem dışı olmadığı” mesajını veren ABD’nin gizli planında ise “onlarca askeri olmayan rejim değişikliği planı olduğu” ifade edildi.
Buna göre, ABD, Tahran’ı bir yandan uluslararası ambargoyla abluka altına alıp, askeri tatbikatlarla tehdit ederken, diğer yandan da ulusal ekonominin çökertilmesi için CIA ajanları aracılığıyla çaba sarf edecek. İranlılar arasında Tahran rejimine karşı muhalif propaganda çalışmaları yapmakla da görevlendirilen CIA ajanları, İran’ın küresel ekonomideki yerini sarsmak için piyasalarda spekülasyonlar yaratacak ve para piyasalarını maniple edecek. ABD, propaganda çalışmaları içinse hedef kitle olarak, “öğrencileri, entelektüelleri ve kırsaldaki halkı” seçecek.
Cundullah’a daha fazla destek
CIA’nın gizli planı kapsamında, İran’a karşı silahlı mücadele veren Sünni Cundullah’ın da “büyük bir rolü” olduğu öğrenildi. Veziristan merkezli örgüte verilen desteğin artırılması planlanıyor. El Kaide ile yakınlığı olduğu belirtilen Cundullah, İran’ın Sistan ile Balucistan Bölgesi’nin yanı sıra, Pakistan Belucistanı’nda da örgütlü durumda.
Cundullah, daha önce İran’da birçok kanlı eyleme imza atmıştı. (DIŞ HABERLER)
CBS: ABD, İran’ın nükleer çalışmalarını sabote ediyor
Amerikan CBS televizyonu ise, ABD’nin İran’ın nükleer programını sabote etmeye çalıştığını ileri sürdü. Kanal, yine CIA merkezli faaliyetlere diğer müttefik istihbaratlarının da destek verdiğini belirtti. Buna göre, İran’ın nükleer çalışmalarında bir süre yer almış olan teknisyenlerle iletişim kuran ABD, bu kişilerden aldığı bilgiler sayesinde İran’a satılan bazı nükleer parçacıkları “kullanılmaz” ya da “işlevsiz” hale getiriyor.
İran’ın, nükleer faaliyetleri sırasında karşılaştığı sorunların, söz konusu sabotajlar nedeniyle yaşandığını belirten CBS, ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Fitzpatrick’in, “Endüstriyel sabotaj, İran’ın programını askeri seçenek olmaksızın durdurmak için tek yol. Programı sabote etmenin yollarından birisi, İran’ın karaborsadan edindiği parçacıkları işlevsiz hale getirmek” ifadelerine de yer verdi.
CBS, sabotaj planlarına kanıt olarak, “İran UAEA Başkan Yardımcısı’nın ‘bazı teçhizatların işlevsiz hale getirildiği’ açıklamasını, İran’ın santrifujleri ateşlemek konusunda çektiği sıkıntıları” gösterdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yuşçenko yeni darbeye hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

EKONOMİ ve POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...