27 Mayıs 2007 00:00

Yuşçenko yeni darbeye hazırlanıyor

İki sene önce kadife bir darbeye sahne olan ve o günden sonra bir türlü kendine gelemeyen Ukrayna’da Batı yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri birlikleri doğrudan kendine bağlaması “yeni bir darbe” endişelerini artırıyor

Paylaş

İki sene önce kadife bir darbeye sahne olan ve o günden sonra bir türlü kendine gelemeyen Ukrayna’da Batı yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun, İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri birlikleri doğrudan kendine bağlaması “yeni bir darbe” endişelerini artırıyor. Önceki günkü kararına, güvenlik güçlerinin farklı birimlerinin temsilcileri arasında yaşanan arbedeyi bahane eden Yuşçenko’nun kararnamesini, en büyük rakibi Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç ise “anayasaya aykırı bulduğunu” açıkladı. Batılı diplomatlarla konuşan Yanukoviç, “Bu, anayasa ihlali...” dedi.
Yuşçenko’ya ‘sadık’ polisler Kiev’e hareket etti
Bu arada dün Yuşçenko’ya “sadık” amirlerinin yönlendirmesiyle İçişleri Bakanlığına bağlı binlerce polisin bakanlarının emrine rağmen, başkent Kiev’e gittikleri bildirildi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, durumun “endişe verici” olduğu kaydedildi.
Ukrayna’da nisan ayı başında Batı yanlısı Yuşçenko’nun parlamentoyu feshetmesi ve erken seçim kararı almasıyla patlak veren siyasi kriz, Batı yanlısı Yuşçenko’nun önceki gün Başsavcı Svyatoslav Piskun’u görevden alması ve polis gücünü de içişleri bakanlığından alıp kendine bağlama girişimi üzerine doruğa tırmanmış, devlet başkanlığıyla hükümet arasında bir tür darbe yarışı başlamıştı.
Yanukoviç’in endişesi
Öte yandan Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Yanukoviç, Yuşçenko’nun güç kullanma hazırlığında olduğunu da belirtti.
Yuşçenko’nun son kararı ile polisin Kiev’e doğru hareketinin siyasi krizi aşmak için güç kullanacağına işaret ettiğini belirten Yanukoviç, “Hükümete danışmadan bu tip bir kararın alınması kabul edilemez. Bu, gerilimi daha da artırıyor” dedi.
Bu arada AB ise, Ukrayna’daki siyasal krizin çözümü yolunda güç kullanımından kaçınılmasını istedi. AB Dönem Başkanı Almanya, Ukrayna’daki sorunun barış yoluyla çözümü için çaba harcanmasını istedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sadr yeni birlik arayışında

SONRAKİ HABER

CIA’e Tahran’ı istikrasızlaştırma yetkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...