27 Mayıs 2007 00:00

Sadr yeni birlik arayışında

Uzun bir aranın ardından önceki gün Küfe’de yeniden halk arasına çıkan ve yaptığı ilk açıklamada Amerikan işgaline çatan Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın ülkede Sünnilerle yeni bir ittifaka hazırlandığı öğrenildi

Paylaş

Uzun bir aranın ardından önceki gün Küfe’de yeniden halk arasına çıkan ve yaptığı ilk açıklamada Amerikan işgaline çatan Iraklı Şii lider Mukteda Sadr’ın ülkede Sünnilerle yeni bir ittifaka hazırlandığı öğrenildi.
Sadr’ın önceki gün yaptığı Amerikan karşıtı açıklaması başta Amerikan medyası olmak üzere birçok gazetede geniş yer bulurken, ABD’li The Washington Post ise, Sadr’ın, tüm Iraklıları, mezhep çatışmaları ile ABD işgaline karşı birleştirmeye çalıştığı ifade edildi.
Post’a göre Irak direnişinin kalesi El Anbar eyaletindeki Sünni liderler, Sadr ile beraber çalışmaya “sıcak” bakıyor. Sünni direniş liderleri ile aşiret temsilcileri, Sadr Hareketi üyeleriyle nisanda görüşmeye başladı. Sünnilerden edinilen bilgiye göre, Anbar’daki silahlı milislerin El Kaide’ye karşı savaş açması, Sadr’ın harekete geçmesinde etkili oldu. Kaide ise durumdan rahatsız. Zira örgüt Felluce’de bir cenaze törenini hedef aldığı saldırısında Sadr ile görüşmelerde bulunan Sünni liderlerden biri olduğu söylenen Ahmed El İssavi ile birlikte 27 kişiyi öldürmüştü.
Sadr’ın “uzlaşma komitesi”nin başında bulunan Ahmed Şaybani de, böyle bir birlikteliğin mezheplerarası barışın geliştirebileceğini ifade etti. Şaybani’nin, 2 yıllık tutsaklığı sırasında direnişçilerle yakınlaştığı ve “birliğin stratejisinin belirlediği” belirtiliyor.
Basra’da gerilim
Bu arada Sadr’ın lideri olduğu Mehdi Ordusu’nun önemli isimlerinden Visam El Vaili’nin dün Basra’da öldürülmesi, İngiliz kontrolündeki kentte gerilime neden oldu. El Vaili’nin, önceki gün İngiliz askerleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğünü açıklarken, Mehdi Ordusu ise “intikam” açıklaması yaptı.
Bundan kısa bir süre sonra ise, İngiliz ordusu, Mehdi Ordusu milislerini hedef alan bir saldırı düzenledi. Ancak tanıklar saldırıda, 8 sivilin öldüğünü belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail ölüm saçmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Yuşçenko yeni darbeye hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa