27 Mayıs 2007 00:00

Her şeye rağmen sinema

Mersin Sinema Topluluğu (Mersinema) kuruldu. Bu yılın başlarında ‘Yitik Beşik’ isimli film için bir araya gelen farklı sanat çevrelerinden gençler Kanada’da elde ettikleri başarının ardından bir sinema topluluğu kurmaya karar verdi

Paylaş

Mersin Sinema Topluluğu (Mersinema) kuruldu. Bu yılın başlarında ‘Yitik Beşik’ isimli film için bir araya gelen farklı sanat çevrelerinden gençler Kanada’da elde ettikleri başarının ardından bir sinema topluluğu kurmaya karar verdi.
Mersin’de sinemanın gelişmesini amaçlayan topluluk, bu alanla ilgilenenlerin de bir araya gelmelerini sağlıyor. Mersinema Topluluğu gazeteci Umut Koşan, tiyatrocu Güler Cengiz, Erhan Sönmez, İpek Yabanelli, görüntü yönetmeni Yasin Korkmaz, ressam Mehmet Bayırhan, müzisyen Arif Adalı ve fotoğrafçı Kadir Baziki’den oluşuyor. Mersinema Topluluğu, ikinci kısa filmleri olan Liste’ de gerilim unsurunu ön plana çıkardı. Kısa metrajlı filmin yönetmeni ise Yasin Korkmaz.
Oyuncu seçimi, kurgu ve özgün müzik çalışmalarıyla birlikte bir ayda hazırlanan film, kendi alanında Mersin’de çekilmiş ilk film olma özelliğini taşıyor. Liste’de, İpek Yabanelli, Güler Cengiz, Erhan Sönmez, Sevgi Balseçer, Veysel Gökçe ve Özgür Söner ile birlikte 25 kişi rol almış.
Müziğini Arif Adalı’nın yaptığı filmin görüntülerini Kadir Baziki çekti. Ayrıca, Mersinema Topluluğu, Mersin’de çekilmiş kısa metraj filmlerden oluşan bir toplu gösterim yapacak. 19 Haziran tarihinde Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılacak olan etkinlikte, yönetmenler filmlerini anlatma olanağı da bulabilecek. (Mersin/EVRENSEL)
Domates festivali var film festivali yok
Mersinema Topluluğu’ndan Kadir Baziki Mersin’de sanatın bir kaç dalıyla ilgili çalışmaların olmasına rağmen sinemanın yeterli desteği ve ilgiyi göremediğini söyledi. Yerel yöneticilerin her defasında Mersin’den kültür-sanat şehri olarak bahsettiğini buna rağmen sinema adına atılmış bir adımın olmadığını belirten Baziki: ‘Mersin’de sinema ile ilgilenen insanları bir araya getirmek için bu topluluğu kurduk. Mersin’de ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Çoğunluklu üniversite öğrencilerinin çektiği bireysel filmler var. Bunlar ancak birkaç kişi tarafından seyredilebiliyor” diyor. Topluluğun kuruluş amaçlarından arasında seyirciyle buluşamayan filmlerin gösterimini sağlamak olduğunu ifade eden Baziki konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mersin’de ve Türkiye’de kısa metrajlı film çekenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Ancak bu insanlar yeterli donanıma ve teknik malzemeye sahip değil, Mersinema bu anlamda gerekli desteği vermeyi amaçlıyor” Liste filminin yönetmeni Yasin Korkmaz ise Mersin’de domates festivali yapılırken film festivali olmamasına dikkat çekti. ‘Liste’ filminde korku ve gerilim unsurlarını ön plana çıkarmalarına açıklık getiren Korkmaz, bu filmle, topluluğun her aşamada kendini sınama olanağı bulduğunu söyledi. Korkmaz, makyaj, kurgu, müzik ve oyunculuk aşamalarında 40 kişinin yer aldığını belirterek, 10 dakikalık filmin 1 ayda tamamlandığını ifade etti. Korkmaz, korku ve gerilim türünde olan ‘Liste’ filminin, Mersin’deki ilk örnek olduğunu kaydetti.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Altın Koza Onur Ödülleri belli oldu

SONRAKİ HABER

Gözler yükselme maçlarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...