27 Mayıs 2007 00:00

Bu işte bir hayır var

Çanakkale köylerinde nisan-mayıs aylarında köy hayırları olur. Baharın gelişini kutlamak için, bolluk için, bol yağmurlu ve bereketli bir üretim dönemi için kurbanlar kesilir, dualar edilir

Paylaş

Çanakkale köylerinde nisan-mayıs aylarında köy hayırları olur. Baharın gelişini kutlamak için, bolluk için, bol yağmurlu ve bereketli bir üretim dönemi için kurbanlar kesilir, dualar edilir. Yüzyılların geleneği bugün de yaşatılır; yeni ürün döneminde buğdaylar ekilmiş, kış geçirilmiştir; bahar geldiğinde çuvalda son kalan buğdaylar birleştirilir, kurbanlar kesilir, imece usulü hazırlanan keşkek yemeği hazırlanır, birlikte yenir. Kesilen kurbanlar aynı zamanda insan neslinin üremesi içindir de. Bu yüzden delikanlılar ve genç kızlar hayırlarda görüşür, birlikte gezerler, anlaşırlar. Keşkek veya pilav birlikte yenilir, içilir, eller açılır dualar okunur. Göçle köyünden ilçeye göç edenler yeniden köye dönmüş, dostlar akrabalar görüşmüştür. Birlikte yenen hayır yemeğinden sonra, güle oynaya bayram havasında geçen bir günün ardından tekrar şehre evlere dönülür.
Genç kızlar, delikanlılar süslenir
Çanakkale'de en büyük hayırlardan biri olan, yaklaşık iki bin kişinin katıldığı, Kara İbrahimler köyü halkı tarafından Cemiyet Alanı’nda yapılan Garipçe Hayırı adını 3 Garip dededen/yatırdan alıyor. Kara İbrahimler Muhtarı Ramis Yılmaz, bir ton buğday 36 büyük koyun, 20 oğlak/kuzu kurban edilerek 63 kazan keşkek hazırlandığını, civar köylerden dost, arkadaş ve akrabaların davet edildiğini, 70 hanelik köy halkının imece usulü hayıra hazırlandığını, ancak köyden Çanakkale'ye göçen 90 haneyi aşkın köylünün de maddi desteğini hiçbir zaman esirgemediğini anlatıyor.
Her yıl Garipçe Hayırı'nı yaptıklarını bir yıl yapmadıklarında da felakete uğradıklarını belirtiyor: "Her yıl mayıs ayının ikinci haftası yapılır, mutlaka da yağmur yağar. Bereketli bir ürün dönemi için, insanların kaynaşması, yakınlaşması, hısım akrabanın görüşmesi için yapılır. Çevre köylerden insanlar da birbiriyle görüşür. Ayrıca işten güçten ve köy yeri olduğu için her zaman görüşemeyen genç kızlar, delikanlılar süslenir, en güzel kıyafetlerini giyer, yol boyunda gezinir, birbiriyle görüşür anlaşırlar. Hayırlar ve düğünler gençlerin görüşmesi için vesile olur."
Arkeologların yüzey buluntuları tahmini değerlendirmelerine göre demir çağı mezarlığı; yaklaşık iki bin üç bin yıl önceki mezarlığın kıyısındaki 3 yatırın da bulunduğu alanda, Kara İbrahimler köyünün dışında hayır cemiyeti gerçekleştirildi.
Hayıra bir hafta önceden hazırlandıklarını, odun ve tankerlerle su taşıdıklarını, akşamdan kurbanların kesildiğini, keşkek kazanlarının kaynatılmaya başlandığını anlatan Muhtar Ramis Yılmaz, eskiden keşkek hazırlanırken buğday ve etin elle dövüldüğünü son sekiz on yıldır ise sanayide hazırlattıkları çırpıcı aletin traktörün kuyruk miline bağlanarak kazanlardaki keşkeğin dövüldüğünü söyledi. (Çanakkale/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Küresel ısınmaya karşı klima genelgesi

SONRAKİ HABER

Asi fotoğrafçı Boogie garaj’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...