28 Mayıs 2007 00:00

Akdeniz fokları evsiz mi kalacak?

Dilek Yarımadası'ndaki Büyük Menderes Deltası, 250'nin üzerinde kuş türünün yanı sıra nesli tükenmekte ya da tehdit altında olan birçok canlı için yıllardır barınak olagelmiş.

Paylaş

Dilek Yarımadası'ndaki Büyük Menderes Deltası, 250'nin üzerinde kuş türünün yanı sıra nesli tükenmekte ya da tehdit altında olan birçok canlı için yıllardır barınak olagelmiş.
1994 yılında Milli Park kapsamına alınan deltadaki doğal yaşama, bugünlerde büyük bir tehdidin gölgesi düşmüş durumda. Akbük Koyu’nda kabul edilmeyen Didim'deki çevrecilerin direnişi üzerine burada da tutunamayan balık çiftliklerini, Büyük Menderes Deltası ve Dilek Yarımadası’nın güney kıyılarına yerleştirme planı, yüzlerce tür bitki ve hayvana barınaklık yapan bölgeler için sonun başlangıcı sayılıyor.
Milli Park’a balık çiftliği
Akdeniz foklarının yaşam alanları, eğer önüne geçilmezse yakın bir gelecekte balık çiftlikleri tarafından yok edilecek. Dünyada nesli tehlike altında bulunan, 12 türden en önemlisi sayılan Akdeniz foklarının sayısının 60 ile 100 arasında olduğu tahmin ediliyor.
Yöredeki çevre derneklerinden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, balık çiftliklerinin Büyük Menderes Deltası'na taşınacağını öğrendikten sonra en büyük kaygıyı yaşayanlardan biri. Sürücü, çiftliklerin böylesine önemli bir alana kurulmasının, doğanın tahrip edilmesi anlamına geleceğini dile getiriyor: "Tam da Akdeniz foklarının yaşam alanları olan Kabarcık Burnu, İncir Burnu, Çatal Burnu ve Ardıçlı Burnu'nun karşısına bu balık çiftliklerinin yerleştirilmesi düşünülüyor. Bu tabii ki Akdeniz foklarının yaşamları için tehlikelidir. Zaten dar olan yaşam alanları daha da küçülecek, balık stokları azalacak, dolayısıyla balık havuzlarına yöneleceği için çiftlik sahiplerince yaşamları tehdit edilecektir."
Dünyanın en benzersiz doğal alanlarından birisi sayılan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, 27.675 hektarlık bir alana sahip. Yapılaşmanın olmadığı Milli Park sahilleri, kirlenmemiş doğası ve sahilleri ile 2004 yılında "Mavi Bayrak" alan koylara da sahip. Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük karabatak, dünyada toplam sayıları 3 bin çift olduğu tahmin edilen tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl, küçük kerkenez, akça cılıbıt ve akkuyruklu kartal, deltada üreyen önemli kuş türlerinden bazıları.
Doğa müzesi
804 bitki türünün 6 tanesi dünya üzerinde sadece burada görülen türlerden. Park, dünyada sadece Türkiye'de bulunan 30 bitki türünü de barındırıyor ve Akdeniz'den Karadeniz'e kadar tüm bitki türlerinin doğal olarak bir arada görüldüğü biricik doğa müzesi olma özelliğini taşıyor. Bu özelliklerinden dolayı Dilek Yarımadası, Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biyogenetik Rezerv Alanı"; yani, bitki örtüsü açısından soyu tükenmekte veya genetik çeşitliliği çok azalmakta olan bir canlı türü ya da topluluklarını korumaya yönelik uluslararası düzeyde koruma alanı olarak kabul edilmiştir. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Sevdiklerinize burada yer ayırtın!

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...