28 Mayıs 2007 00:00

25 yıllık komplonun kanıtları!

Schiffman polisin tutumunu, “Cinayetin ardından polisler, ‘bir taşla iki kuş vurma’ fırsatını gördü. Mumia’nın cinayeti işlemediği anlaşılınca, önce Mumia’ya kara çaldılar ve ardından da cinayeti işleyen zanlıyı öldürdüler” diye özetliyor.

Paylaş

25 yıldır Ölüm Yolu’nda bekletilen gazetemiz yazarlarından ABD’li gazeteci-yazar ve aktivist Mumia Abu-Jamal’in mahkumiyetine ilişkin son duruşma 17 Mayıs’ta yeniden yapılırken, duruşmanın yapıldığı günlerde gün yüzüne ilk kez çıkan fotoğraflar, Mumia’ya 25 sene önce polisin kurduğu ırkçı komployu yeniden gözler önüne serdi.
Alman yazar Michael Schiffmann tarafından kaleme alınan “Ölüme Karşı Yarış. Mumia Abu-Jamal: Beyaz Amerika’da Siyah Bir Devrimci” adlı kitapta, olay yerine polis ekiplerinden önce giden muhabir Pedro Polakoff’un çektiği ve polisin kanıtları nasıl çarpıttığını ispat eden fotoğraflara yer verildi. Kanıtlar, beyaz polis Daniel Faulkner’in bir başkasınca vurulduğuna, bu kişinin de susturulmak için polis tarafından öldürüldüğüne işaret ediyor.
Schiffmann, delillerin nasıl maniple edildiğini ve tanıkların nasıl yalan ifadelere zorlandığını da, 9 Aralık’ta çekilen fotoğraflar ve diğer kanıtlar ışığında gözler önüne serildi.
Mumia, 1982 yılında “beyaz bir polisi öldürmek” iddiasıyla idama mahkum edilmişti. Hukuki bir skandala dönüşen yargı sürecine rağmen Mumia, 25 yıldır Ölüm Yolu’nda bekletiliyor.
Türkiyeli okurlarına yıllardır “Özgürlük Yolu” adlı köşesinden seslenen Abu-Jamal’in yargı süreci 17 Mayıs’ta yeniden başlamış ve Philadelphia Üçüncü Tem-yiz Mahkemesi, Mumia’nın avukatlarının, “davanın ırkçı ve adaletsiz temeller üzerinden görüldüğü” itirazlarını dinlemişti. Mahkeme’nin nihai kararını 3 ila 6 ay arasında vermesi bekleniyor. Davanın yeniden başlaması halinde bu yeni fotoğraflar da kanıt olarak kullanılabilecek.
Üçüncü şahıs
Philadelphia Temyiz Mahkemesi’nde görülen dava sırasında mahkeme önündeki eylemciler arasında bulunan Alman yazar kitabında, Faulkner’in, Abu-Jamal veya kardeşi Billy Cook tarafından değil, “üçüncü bir şahıs” tarafından öldürüldüğünü yazdı.
Polisin, Cook’un arkadaşı Kenneth Freeman tarafından Mumia’yı korumak amacıyla öldürüldüğünü, son fotoğraflar ve bazı tanık ifadeleri ışığında ispatladığını belirten Schiffmann, Gazeteci Hans Bennett’e, “olay sırasında Freeman’ın, Cook’un arabasında olduğunu, Faulkner’in Abu-Jamal’e ateş açarak omzundan vurması sonucu, Freeman’ın da Faulkner’e arkadan ateş açtığını” söyledi.
Ölü bulundu
Altı tanığın, “olayın ardından birinin kaçtığını gördüklerini” söylediklerini de belirten yazar, Freeman’ın ise 1985 yılının Mayıs ayında bir parkta ölü bulunduğuna dikkat çekti.
Freeman’ın büyük ihtimalle polis tarafından “susturulmak” için öldürüldüğünü belirten Schiffmann, “Freeman, kolunda bir şırınga, kafasında kukuletayla çıplak bir şekilde ölü olarak bulundu. Resmi açıklama kalp kirizi, ancak bu da imkansız görünüyor. Polis, Freeman’ı ayrıca, Faulkner cinayetiyle ilgili bildikleri ya da ilgisi yüzünden öldürmüş de olabilir” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Adil bir yargılama yapılmalı

Abu-Jamal’in Avukatı Robert R. Bryan, Schiffmann tarafından ortaya çıkarılan yeni fotoğraflar karşısında, “Fotoğraflar, polisin kanıtları aktif bir şekilde maniple ettiğini yeniden ispatlıyor. Polis şapkasının, Mumia’nın kardeşi Cook’un aracının üzerinden yere atılması, olay mahallini daha dramatik bir hale getirmek için yapılmış olan kriminal bir sahtekârlık çabası.
Polislerden Forbes, silahları hem de kabzalarından tutuyor. Peki parmak izi araştırmaları nerede? Balistik inceleme nerede? Mumia, bu gibi komplolar yüzünden ölüm yolunda. Anayasal hakları hiçe sayıldı. Bunları 17 Mayıs’ta yapılan duruşmada da belirttim” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Filistin’de bir haftanın kanlı bilançosu

SONRAKİ HABER

BEKSAV atölye çalışmalarını zenginleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...