28 Mayıs 2007 00:00

Ukrayna’da erken seçim konusunda uzlaşma

Ukrayna’da iki sene önce ‘kadife’ bir darbeyle iktidara gelen Devlet Başkanı Yuşçenko’nun kararlarıyla kızışan siyasi kriz, tarafların erken seçim konusunda anlaşmasıyla şimdilik duruldu. ABD destekli Viktor Yuşçenko ile Başbakan Viktor Yanukoviç, erken seçim konusunda uzlaştı.

Paylaş

Ukrayna’da iki sene önce ‘kadife’ bir darbeyle iktidara gelen Devlet Başkanı Yuşçenko’nun kararlarıyla kızışan siyasi kriz, tarafların erken seçim konusunda anlaşmasıyla şimdilik duruldu. ABD destekli Viktor Yuşçenko ile Başbakan Viktor Yanukoviç, erken seçim konusunda uzlaştı. Yuşçenko ile Yanukoviç, seçim tarihini 30 Eylül olarak belirledi.
Rus Interfaks haber ajansı, taraflar arasında 8 saatten süren “hassas görüşme” sonrasında Yuşçenko’nun, “Uzlaşabildiğimiz bir karara vardık” dediğini duyurdu.
Gerilim nasıl artmıştı?
Yuşçenko’nun geçen ay parlamentoyu feshetmesiyle başlayan gerilim, başsavcıyı görevden alması ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri kuvvetleri kendisine bağlayan bir kararname çıkarmasıyla daha da artmıştı. Yanukoviç, kararları “Anayasa’ya aykırı” diye nitelerken, Yuşçenko’ya sadık amirlerinin sözünü dinleyen polisler İçişleri Bakanlığı’nın emrine rağmen Kiev’e yürüyüşe geçmişti. Polislerin yürüyüşü, ülkede yeni bir darbe girişiminin ilk nüveleri olarak yorumlanırken, polislerin Kiev’e girmesine izin verilmemişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çekler, Bush’u da füze sistemini de istemiyor

SONRAKİ HABER

İran müzakere şartlarını sıraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa