28 Mayıs 2007 00:00

Anayasa değişikliğinde ilk tur bugün

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Anayasa değişikliği yasası, Cumhurbaşkanı’nın vetosunun ardından Meclis Anayasa Komisyonu’nda ikinci kez görüşülerek aynen kabul edildi. Yine sert, ancak ilk görüşmeye göre daha düzeyli tartışmalara yol açan Anayasa değişikliği için ilk tur oylama bugün yapılacak.

Paylaş

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Anayasa değişikliği yasası, Cumhurbaşkanı’nın vetosunun ardından Meclis Anayasa Komisyonu’nda ikinci kez görüşülerek aynen kabul edildi. Yine sert, ancak ilk görüşmeye göre daha düzeyli tartışmalara yol açan Anayasa değişikliği için ilk tur oylama bugün yapılacak. AKP’nin planı, değişikliği 4 Haziran öncesi Genel Kurul’dan geçirmek.
Komisyonda 9 saatlik görüşme sırasında sert ve ilginç tartışmalar yaşandı. Değişikliğin referanduma gideceğini belirterek değişikliğin yeni hükümete bırakılmasını isteyen CHP’li Atilla Kart, yapılmak istenenin kaosun da ötesinde, anarşi olduğunu söyledi. Veto gerekçesine rağmen gereğinin yapılmamasını AKP’nin öngörüsüzlüğüne bağlayan Kart, iktidarın ülkeyi yönetme ehliyeti olmadığını, “mahdumuna deniz ticareti yapma imkanı yarattığını”, yolsuzlukla kuşatıldığını, sonra da kalkıp mağdur ve mazlumu oynadığını söyledi. Kart’a yanıt veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise cumhurbaşkanını halka seçtirmekte samimi olduklarını, 367 ve üzerinde oyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı’nın referanduma götürmeyeceğini, yasayı kabul edeceğini savundu.
‘Sizin memurunuz’
CHP’lilerin, milletvekillerinin yorulduğu eleştirilerine yanıt veren Başbakan Yardımcısı Şahin, “Parlamentomuz maşallah rahvan at gibi koşturuyor. Yorulmadı” dedi. CHP’li Atila Emek ise “Ruhen ve zihnen yorgun” yanıtı verdi. CHP’lilerin, değişikliği Cumhurbaşkanı’nın referanduma götüreceğini söylemesi üzerine AKP’li Kemalettin Göktaş, “Cumhurbaşkanı sizin memurunuz” diye bağırarak tepki gösterdi. Kart, Göktaş’a, “İşte sizin bu üslubunuza karşı çıkıyoruz” diye karşılık verirken CHP’li Muharrem Kılıç, “Sözlerine dikkat et, terbiyesizlik yapma” diye bağırdı. Göktaş da “Bizim Cumhurbaşkanımız değil, sizin Cumhurbaşkanınız, sizin memurunuz. Sen terbiyesizlik yapma” karşılığı verirken Komisyon Başkanı Kuzu, müdahale ederek gerginliği önledi.
ANAP’lı Edip Safter Gaydalı, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi konusunda 20 sene evvel ne söyledilerse bugün de aynı şeyi söylediklerini savunarak ‘’Ne gömlek, ne fikir değiştirdik’’ dedi. Gaydalı, Anayasa değişikliğinin 367’den fazla bir oyla kabul edilmesi halinde bile usul yönünden Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceğini ve sonrasında referandum yolunun zorlanacağını tahmin ettiğini belirterek ‘’4 Haziran’dan sonra her iki partide, listeye giremeyen milletvekilleri nedeniyle büyük deprem yaşanacak. Böylesi bir durum da paketin akıbetini etkiler’’ dedi. “Bu kadar çalışkan Meclis görmediğini” söyleyen Gaydalı, “Ama listeye giremeyenlerin yaptıklarını geçmişte gördük” derken, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, “Bir şey yapmazlar, çalışırlar” dedi.
9 saatlik görüşme sonunda, gece yarısı aynen kabul edilen Anayasa değişiklik paketi, milletvekili aday listelerinin kesinleşeceği 4 Haziran öncesi çıkarılmak isteniyor. İlk tur oylamayı dün planlayan AKP, DYP’nin kongresi ve Başbakan Erdoğan’ın Sivas programı nedeniyle ancak bugün yapacak. İkinci tur ise 31 Mayıs Perşembe günü yapılacak. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TOBB genel kurulunda Cumhurbaşkanlığı tartışması

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa