28 Mayıs 2007 00:00

Gecekonducular Ankara’da miting yaptı

Gecekonducular, barınma hakları ve insanca bir yaşam için miting yaptılar.Ankara’nın birçok ilçesini çevreleyen gecekondu mahallelerinde dün sabah saatlerinden itibaren miting hazırlıkları başladı.

Paylaş

Gecekonducular, barınma hakları ve insanca bir yaşam için miting yaptılar.
Ankara’nın birçok ilçesini çevreleyen gecekondu mahallelerinde dün sabah saatlerinden itibaren miting hazırlıkları başladı. Çankaya Dikmen Vadisi, Altındağ, Yenimahalle, Mamak Tepecik, Dostlar, Derbent, Araplar, Boğaziçi, Dutluk, Şirintepe, Fahri Korutürk, Akşemsettin ve Ege mahallelerinden yüzlerce gecekonducu, öğle saatlerinde Abdi İpekçi Parkı’nda toplanmaya başladı.
“Halkın Barınma Hakkı Var” mitingine, İstanbul-Sarıyer ve İzmit’ten de gecekonducular, birer otobüsle katıldılar. “Alın terimizle kurduk, rantçılara yıktırmayacağız”, “Eğitim ve sağlığımızı satanlardan, kondumuzu başımıza yıkanlardan, toprağımıza zehir katanlardan hesap soracağız”, “Söz, yetki, karar halka” gibi pankartlar taşıyan mahalleliler, “İşgalci değil, hak sahibiyiz”, “Evimize karşı ev istiyoruz”, “Barınma hakkımız söke söke alırız” gibi sloganlar attılar.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’i alkış ve ıslıklarla protesto eden gecekonducular, oğlu için trilyonluk villa aldığı iddia edilen Gökçek’e, “Kondumuzu yıkanın villasını yıkarız” diye seslendiler.
‘Sokakları dar ederiz’
Kurtuluş Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen 2 bini aşkın gecekonducu, burada bir miting yaptı. Mahalleliler ilk olarak, Ulus’ta yaşamını yitiren ve geçtiğimiz hafta içinde öldürülen Eğitim Sen üyesi öğretmen başta olmak üzere demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundular.
Miting Tertip Komitesi Başkanı Ender Büyükçulha, yönetenlerin önce fabrikaları, madenleri, limanları sattığına, şimdi de halkın yaşam alanlarına saldırmaya başladığına dikkat çekerek “Adına kentsel dönüşüm diyorlar. ‘Kentleri daha çağdaş yapacağız’ diyorlar. Hepsi yalan. Onlar bizim topraklarımızı yağmalayıp varlıklılara peşkeş çekecekler” dedi. Mahallelilerin ekonomik sosyal durumunun göz önüne alınarak projeler yapılmasını isteyen Büyükçulha, “Bu miting bir başlangıçtır. Bizi sokağa atarsanız, o sokakları size dar ederiz” dedi.
Şehir Plancıları Odası Yöneticisi Serdar Karaduman ise başka türlü bir dönüşümün mümkün olduğunu, ancak onların halkı göz ardı ettiklerini söyledi. Dikmen Vadisi halkı adına konuşan Tarık Çalışkan da barınma hakları verilene kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. Gecekonducu kadınlar adına konuşan Müzeyyen Kesimci ise çocuklarını aç bırakarak bu evleri yaptıklarını, şimdi de o evleri ellerinden almaya çalıştıklarını belirterek “Biz evlerimizi istiyoruz. Yerinde ıslah istiyoruz. Evlerimiz alınacaksa, uygun koşullarda ödeme yapmak istiyoruz. Bir yıldır bu taleplerimizi duymayanlar artık kulaklarını açsınlar” dedi.
Gecekonducular daha sonra Günyüzü Topluluğu’nun söylediği şarkılar eşliğinde halay çektiler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sınavların stresine kalp dayanmıyor

SONRAKİ HABER

7/24 hizmet mi? Sağlıkta kaos mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa