29 Mayıs 2007 00:00

ABAKÜS

Bilgisayar programcılığında çok kullanılan bir yöntem olan “ters mühendislik” bir sistemin yapısını analiz ederek işleyişini çözme ve aynı işi yapan başka bir sistem kurma işine verilen ad.

Paylaş

Bilgisayar programcılığında çok kullanılan bir yöntem olan “ters mühendislik” bir sistemin yapısını analiz ederek işleyişini çözme ve aynı işi yapan başka bir sistem kurma işine verilen ad. Zaman zaman patent yasalarının ihlali olarak görülse de genelde yeni oluşturulan sistem, incelenen sistemden oldukça farklı olduğu için patent sahipleri duruma boyun eğmek zorunda kalıyor.
Günümüzde kullandığımız kişisel bilgisayarların (PC) hepsi eskiden IBM uyumlu olarak biliniyordu. Bunun sebebi IBM bilgisayarların BIOS’unun (Basic Input/Output System: Temel Giriş/Çıkış Sistemi) ters mühendislik yöntemleriyle çözümlenmesi ve PC BIOS’larının bir zamanların hakim teknolojisi IBM’lere uyumlu olarak yapılmasıydı. Bunun dışında bilgisayarda daha pek çok alanda -özellikle de yazılımın kaynak kodunun gizli tutulduğu durumlarda- ters mühendislik kullanılıyor. Örneğin Linux ile Windows arasında ağ paylaşımını sağlayan Samba Server, Windows’un kaynağı gizli tutulan ağ paylaşım protokollerinin analizi ve Linux için yeniden inşasıyla oluşturuldu. Openoffice, MS office dökumanlarını açabilmek için yine kaynağı gizli tutulan kodların yaptığı işi yapıyor. ReactOS projesi Windows’un API (Application Programming Interface) ve ABI’sını (Application Binary Interface) taklit ederek Windows programlarının pek çoğuyla uyumlu açık kaynak kodlu bir işletim sistemi ortaya çıkardı.
Bunlar ters mühendisliğin başarılarının sadece bir kısmı. Microsoft, kendilerine ait 42 patentin Linux kernelinde, 45 patentin ise Openoffice de ihlal edildiğini açıkladı. Patent ihlali olduğunu iddia ettikleri kısımlar büyük ihtimalle ters mühendislik ile incelenip yeniden yazılan kısımlar. Bu durumda patent ihlali davası açsalar bile kazanma olasılıkları oldukça düşük gözüküyor.
World of Warcraft (WoW) Blizzard firmasına ait oldukça popüler bir online oyun. Orjinal oyun sahipleri Blizzard sunucularında belli bir ücret karşılığında oyunu oynayabiliyor. Lisansız kopyaların ise Blizzard sunucularında oynaması mümkün değil. Ters mühendislik bu noktada devreye giriyor. Sunucu yazılımı ellerinde olmamasına rağmen WoW’u inceleyerek ve “ağaca bakıp ormanı görerek” kendi sunucularını yazıyor ve bunu Internet üzerinden dağıtıyorlar. Şu anda birbirinden farklı 5-6 adet ters mühendislik ürünü WoW sunucusu binlerce ev bilgisayarında onbinlerce oyuncuya hizmet veriyor. Blizzard’ın ise bu ev sunucularına karşı yapabileceği pek bir şey yok.
Ters mühendislik patentlerle korunan yazılımları yeniden inşa ederek bir anlamda kamulaştırıyor. Bu özgür yazılımların, sahipli yazılımlara karşı kazanacakları zaferin işareti olsa gerek.
...
Google’a AB’den uyarı

Avrupa Birliği veri koruma birliği Google’a verileri saklama yasasını delme suçuyla ilgili bir mektup yolladı. BBC’nin haberine göre AB veri koruma birliği komisyonerleri, Google’ın yasaya aykırı olarak Google Arama Motoru kayıtlarını 2 sene boyunca tuttuğundan dolayı uyarıda bulundu. Google’ın bütün arama kayıtları, anahtar sözcükleri ve tüm bilgileri kendilerine özel benzersiz IP adreslerinde saklanmakta. Bundan dolayı şirketler ve özellikle ev kullanıcılarının arama kayıtlarının bu kadar uzun süreli saklanması kişinin özel hayatına müdahalede bulunmak anlamına gelebilir. Google, konuyla ilgili yaptığı açıklamada AB’nin kendilerini uyardığını doğruladı ve haziran ayında konuyla ilgili toplantı yapacaklarını söyledi.
...
IPv4’te sona doğru

İki farklı Internet adres kurumu, 2010’da IPv4 adreslerinin biteceğini açıkladı.
Internet Assigned Numbers Authority (IANA), IPv4 internet adreslerinin, 17 Nisan 2010’da biteceğini öngörüyor. Bu kurum IPv4 adreslerini yönetiyor. Amerika’da farklı bölgelere IP adresi dağıtan bölgesel kurumların bağlı olduğu bir kurum olan Regional Internet Registries (RIRs) ise, bu nedenle tarihi biraz daha uzun tutuyor ve 2 Aralık 2010 olarak veriyor.
Sonuç olarak 2010’a 3 yıl kaldı. Bu nedenle de, Kuzey Amerika’da IP adresleri dağıtan American Registry for Internet Numbers (ARIN), endüstiriye bir tavsiye yayınladı. IPv6’ya geçişi destekleyen ARIN, IPv4 adreslerin %68’inin kullandığını ve geriye %19’unun kaldığını, %13’ün ise “kullanılmaz” durumda olduğunu açıkladı. Verilebilir toplam IPv4 adres sayısı 4.3 milyar ya da başka deyişle 2 üstü 32 adet. IPv6 ise 16 milyar kere milyar adres sağlıyor. Yani 2 üstü 128 adet.
Ipv4 adreslerin ömrünü biraz daha uzatmaya yönelik bazı çalışmalar mevcut. Mesela ufak oyunlarla IPv6 adrese dönüştürmek, ya da firewall içinde kopya IPv4 adresleri kullanmak gibi. Ancak bunlar süreyi uzatabilirse de kaçınılmazı fazla erteleyemeyecek.
...
Blu-ray’e patent davası
Disk formatı savaşları tüm hızıyla sürmeye devam ederken Blu-ray cephesi hiç beklemediği yerden bir darbe aldı. Optik diskler için dayanıklı film alaşımları imal eden Target Technology isimli firma, Blu-ray’in patent ihlali yaptığını ve buna karşılık tazminat talep ettiklerini söyledi. İhlalin optik disklerdeki yansıtıcı katmanı oluşturan madde olduğu söylendi. Target Technology firmasının Nisan 2004’te aldığı patentin konusu, altın alaşımlarının yerine aynı performansı veren daha ucuz gümüş alaşımları kullanımıyla ilgiliydi. Target Technologies firması Sony’den ihlali durdurmasını istiyor. Eğer bu dava kazanılırsa bu Blu-ray’in raflardan kalkması anlamına gelebilir. Target Technologies, Sony’den tazminat ve Blu-ray satışlarından kâr payı talep ediyor.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

‘G-8 çözümün değil sorunların kaynağıdır’

SONRAKİ HABER

polis anonsları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa