29 Mayıs 2007 00:00

YİMPAŞ’ı da zaman aşımı kurtaracak!

Avrupa’da yaşayan on binlerce Türkiyeli’nin parasını “hiç eden” YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında verilen tek hapis cezasının da zamanaşımına uğraması olasılığı gündeme geldi.

Paylaş

Avrupa’da yaşayan on binlerce Türkiyeli’nin parasını “hiç eden” YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında verilen tek hapis cezasının da zamanaşımına uğraması olasılığı gündeme geldi. Yozgat Asliye Ceza Mahkemesi ile Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi arasında mekik dokuyan davanın 1 ay içinde sonuçlanmaması durumunda Uyar, iki yıllık hapis cezasından kurtulacak. Yimpaşzedelerin avukatları dün Yargıtay’a başvurarak, davanın zamanaşımından önce karara bağlanmasını istedi.
YİMPAŞ Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında Yimpaşzedelerin açtığı davada 2002 yılında hapis cezası kararı çıktı. Davayı gören Yozgat Asliye Hukuk Mahkemesi, Uyar’ın binlerce kişiden hukuka aykırı biçimde milyarlarca Euro toplaması nedeniyle Uyar’a 2 yıl hapis cezası ve 10 bin YTLpara cezası verdi. Uyar’ın kararı Yargıtay’a götürmesi üzerine başlayan yargı süreci, yargının yavaş işlemesi ve Uyar’ın hukuksal boşluklardan yararlanması nedeniyle uzadıkça uzadı. Temyiz mercii olan Yargıtay, “Uyar’ın savunma hakkını kullanamadığını” gerekçe göstererek kararı bozdu. Davayı yeniden gören Yozgat Asliye Ceza Mahkemesi, hapis ve para cezası kararında direndi. Uyar, bu kararı da temyiz etti ve dava dosyası yeniden Yargıtay’a gitti. Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi’nde yaklaşık 6 aydır bekleyen dava bir türlü sonuçlandırılamadı. Böylece 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolması ve Uyar’ın cezadan kurtulması olasılığı gündeme geldi.
Yargıtay’a başvurdular
Zamanaşımı olasılığının güçlenmesi nedeniyle “yeşil sermaye mağdurları”nın üyesi olduğu Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği’nin Başkanı Muhammet Demirci ile avukatları dün Yargıtay’a başvurdu. Avukatlar, Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş ile görüşerek, davanın öncelikli olarak görülmesini ve zamanaşımından önce karara bağlanmasını istedi. Avukatlar bu doğrultuda dilekçe de verdi. Görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Avukat Elif Kösedağı, Turan Demirtaş’ın “yargı sürecinin uzamasının kendilerinden kaynaklanmadığını” söylediğini ve topu Yozgat Asliye Ceza Mahkemesi’ne attığını kaydetti. Dosyanın zamanaşımına uğramasının Dursun Uyar ve arkadaşları hakkında “gizli af” uygulaması anlamına geleceğini belirten Kösedağı, “Yargıtay’ın süresinde karar vermesinin Anayasal görevi olduğunu” vurguladı.
‘Davanın takipçisiyiz’
Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Demirci ise, “yeşil sermaye” gruplarının Avrupa’da yaşayan yaklaşık 1 milyon Türkiyeli’yi dolandırdığını belirtti. Birikimlerini yeşil sermayeye kaptıran gurbetçilerin perişan olduğunu, pek çoğunun ailesinin dağıldığını ve psikolojilerinin bozulduğunu kaydeden Demirci, “Aklını yitirenler hatta intihar edenler bile oldu” dedi.
Bu gruplar hakkında Avrupa’da açılan davalardan örnek kararlar çıktığını bildiren Demirci, bu davaların Türkiye’de de tanınması gerektiğini kaydetti. Demirci, Dursun Uyar hakkında verilen cezanın bilinçli olarak zamanaşımına uğratılmak istendiğini savunarak, davanın zamanaşımından önce karara bağlanmasını istedi. Almanya’da konuyu gündeme getirdikleri için Başbakan Erdoğan’ın avukatları tarafından tartaklandıklarını anımsatan Uyar, AKP hükümetinin de “yeşil sermaye” gruplarına arka çıktığını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hükümet şimdi de DENETDE’yi hedefine aldı

SONRAKİ HABER

‘G-8 çözümün değil sorunların kaynağıdır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...